25-09-2018 18:15 | Door: Rianne Lachmeijer

Op een voormalige deponie van DSM op het Chemelot terrein komt een groot zonnepark. Het park met de naam Louisegroeve gaat hernieuwbare stroom leveren met een capaciteit voor circa 1.000 huishoudens.

Het zonnepark Louisegroeve is vooralsnog de grootste zonne-installatie van Limburg. Het park met 10.573 zonnepanelen heeft een oppervlakte van 5,7 hectare en kan jaarlijks 3.200 MegaWatt-uur (MWh) aan hernieuwbare energie opwekken. Die energie wordt terug-geleverd aan het openbare net waarmee circa 1.000 huishoudens van duurzame elektriciteit kunnen worden voorzien.

Samenwerking voor aanleg zonnepark

Een samenwerking tussen NaGa Solar, DSM en Chemelot maakt het zonnepark mogelijk. DSM stelt de grond beschikbaar. Daarnaast zijn de zonnepanelen uitgerust met de laatste technologische innovaties van DSM, zoals door DSM Advanced Solar ontwikkelde technologieën op het gebied van coatings en backsheets die het rendement van de modules verhogen. Deze modules zijn afkomstig van Tata Power Solar. De komende jaren wordt deze installatie gebruikt als proefinstallatie waarbij DSM de resultaten van toegepaste technische innovaties nauwkeurig volgt.

NaGa Solar verzorgt de investering in het zonnepark, de infrastructuur en de bouw en het beheer van het park. Tot slot coördineert Chemelot de verdere uitrol en draagt zorg voor het snel en efficiënt verlopen van de bouw op het industrieterrein. Het zonnepark zal naar verwachting eind november 2018 de eerste stroom leveren aan het elektriciteitsnet.

‘Zonnepark draagt bij aan de energietransitie’

“Zonnepark Louisegroeve draagt bij aan de transitie naar hernieuwbare energie en de ambities van het Nederlandse klimaatakkoord”, zegt Atzo Nicolaï, President DSM Nederland.

“Onze inzet om de voormalige deponie waar ooit bruinkool werd gewonnen gereed te maken als locatie voor het opwekken van hernieuwbare energie en als locatie voor DSM’s nieuwe technieken is een mooie metafoor voor innovatieve manieren om klimaatverandering tegen te gaan.”

Lees ook:

Bron: Chemelot | Afbeelding: Adobe Stock