05-10-2018 13:15 | Door: Bas Joosse

De kosten voor drijvende windmolenparken kunnen de komende jaren omlaag. Waar de prijs van één megawattuur energie nu nog op zo’n € 180 ligt, kan de prijs in de toekomst omlaag naar € 40 tot € 60, voorspelt brancheorganisatie Wind Europe.

De organisatie publiceerde begin oktober een blauwdruk voor drijvende offshore windmolenparken. Daarin staat dat de kosten voor drijvende windmolenparken in Europa omlaag kunnen door schaalvoordelen.

Zo verwacht Wind Europe dat bij de eerste grootschalige windparken de kosten nog tussen de € 100 en € 80 per megawattuur liggen. Rond 2030 moeten de kosten verminderd zijn tot € 40 tot € 60 per megawattuur. De lagere prijs moet gerealiseerd worden doordat betere technologie beschikbaar komt en doordat schaalvoordelen worden toegepast.

Eerste drijvende windmolenpark

Het eerste drijvende windmolenpark werd in 2017 in gebruik genomen door het Noorse Statoil. In 2023 moeten in totaal twaalf drijvende windparken voor een productie van 364 megawatt zorgen. De windparken staan verspreid over de Europese zeeën en zijn gefinancierd door diverse partijen.

Voordelen drijvend windpark

De meeste drijvende windparken liggen in gebieden waar de zee meer dan zestig meter diep is. Een offshore windpark is daar niet economisch rendabel. De drijvende parken zijn verder makkelijk te installeren. Bekijk hier beelden van het eerste drijvende windmolenpark voor de kust van Schotland.

Drijvend zonnepark

Drijvende platformen zijn niet alleen geschikt voor het opwekken van windenergie. Het is ook mogelijk om een zonnepark op zee te laten drijven. Een consortium van Nederlandse partijen werkt aan 's werelds eerste drijvende zonnepark op zee.

Meer lezen over windenergie? Bekijk en lees ook:

Bron: Renews.biz, Wind Europe. Afbeelding: MHI VESTAS