09-09-2014 07:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Frankrijk bouwt het eerste windpark ter wereld dat vrijwel onzichtbaar is voor radarsystemen. De turbines en turbinebladen maken gebruik van militaire stealth-technologie.

Het project is een initiatief van de Franse energiemaatschappij EDF Energies Nouvelles en de Deense turbinebouwer Vestas. Het staatsbedrijf noemt de grootschalige toepassing van de stealth-technologie een wereldprimeur.

Vestas heeft samen met het Britse technologiebedrijf QinetiQ de vorm van de turbine en de bladen iets aangepast waardoor die nauwelijks nog radarsignalen reflecteren. Daarnaast zijn ze behandeld met een speciale coating. Dat gebeurt volgens dezelfde principes als voor militaire toestellen. De techniek is eerder succesvol getest in Frankrijk en Groot-Brittannië.

Vestas zegt nog enkele jaren nodig te hebben voor verdere verfijning van de techniek en wil de turbines dan op de markt brengen. Volgens schattingen zou de stealth-technologie 20 gigawatt aan geïnstalleerd windvermogen kunnen vrijgeven dat vanwege radarproblemen is uitgesteld of opgegeven.

EDF Energies Nouvelles begint komend voorjaar met de bouw van de windmolens met stealth-turbines. Het park met een geïnstalleerd vermogen van 96 megawatt, het grootste park van Frankrijk, komt in de loop van 2015 online.

Bron: EDF Energie Nouvelles, Reuters | Foto: Qinetiq