25-10-2018 16:58 | Door: Bas Joosse

’s Avonds een huis voorzien van stroom die overdag is opgewekt door zonnepanelen op kantoor kilometers verderop: als het aan drie bedrijven uit Nederland en België ligt, wordt dat mogelijk. Een elektrische auto wordt dan gebruikt om de stroom te transporteren, via Vehicle-to-Everything (V2X).  

V2X gaat een stap verder dan Vehicle-to-Grid (V2G). Dat is al langer een bekende term: een elektrische auto levert stroom terug aan het stroomnetwerk via een laadpaal. De Nederlandse bedrijven NewMotion en PRE Power Developers ontwikkelden samen met het Belgische eNovates een device waarmee de stroom uit een elektrische auto ook naar andere objecten getransporteerd kan worden: V2X.

Lees ookEerste vehicle-to-grid laadsysteem in Lombok 

De technologie van V2X op zich is niet nieuw en wordt nu vooral gebruikt om auto’s te laten communiceren met andere auto’s of om automobilisten te waarschuwen voor voetgangers of paaltjes. Het gebruik van batterijen is wel een nieuwe toepassing.

“Nissan en Mitsubishi zijn echte pioniers op het gebied van V2X op dit moment. We willen de mogelijkheden die hun auto’s bieden, voor iedereen beschikbaar maken”, stelt Sander Ouwerkerk van NewMotion. “Door onze diensten kunnen elektrische auto’s een nog grotere rol spelen in het gebruik van hernieuwbare energie door tijdelijk energie op te slaan in de batterijen”, zegt Ouwerkerk.

Energie terugleveren

Met de V2X-device wordt het mogelijk om de energie terug te leveren aan een andere toepassing dan het stroomnetwerk. Volgens de drie partijen onderscheidt de V2X-charger zich door kleine afmetingen, een minimaal gewicht en makkelijke installatie. “Met deze oplader kun je direct de gelijkstroom-batterij uit de elektrische auto gebruiken. Dat is flexibeler en vaak sneller dan het normale opladen via wisselstroom”, stelt Bart Vereecke van het Belgische eNovates.

Volgens Vereecke zijn er veel toepassingen voor de V2X-technologie: “Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds je huis van stroom voorzien die overdag van de zonnepanelen van je kantoor komt.”

De opslag van energie in combinatie met elektrische auto’s is al langere tijd bron van verschillende onderzoeken.

Lees verder:

Bron: NewMotion | Foto: Adobe Stock