12-09-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een techniek ontwikkeld om grotere windturbines te bouwen die minder kosten en meer opbrengen.

Samen met windturbinefabrikant XEMC-Darwind ontwierp ECN een regelsysteem, de Individual Pitch Control, waarbij elk van de drie turbinebladen individueel wordt afgesteld en aangestuurd.

Het afstellen gebeurt met behulp van een computerprogramma dat de windbelasting continu meet en de stand van de bladen hierop aanpast. Hierdoor gaat de belasting tot 20 procent naar beneden, en levert de turbine tot 13 procent meer energie.

 

Goede test

 

Grotere windmolens op zee verlagen de kosten van windenergie. De belasting neemt door de hardere wind echter toe waardoor de kans op beschadiging groter is. De slimme afstelling van de bladen maakt het mogelijk grotere turbines te bouwen die toch lichter en goedkoper zijn, met een beter financieel rendement.

Het regelsysteem is getest op het eigen windpark van ECN in de Wieringermeer. De resultaten zijn beter dan op basis van de simulaties was gehoopt, zegt projectleider Stoyan Kanev. Hoewel het systeem is ontworpen voor windturbines op zee, is het ook toepasbaar op land.

Het systeem is onderdeel van het FLOW-onderzoeksprogramma, waaraan dertien Nederlands bedrijven en kennisinstellingen meedoen. Doel van dit programma is kostenreductie van offshore windparken door middel van innovatie.

Bron: ECN | Foto: Douglas Cataylo, via Flickr