12-09-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Britse start-up Bio-bean is de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge. De 23-jarige Arthur Kay krijgt € 500.000 om zijn bedrijf verder te ontwikkelen.

Bio-bean gebruikt een gepatenteerd proces om koffiedik om te zetten in hoge kwaliteit biodiesel en biomassa-pellets voor de transportsector en verwarming van gebouwen. Oprichter Arthur Kay wil het geld gebruiken om de bestaande productie op te schalen naar meer locaties in Groot-Brittannië. Op termijn wil hij wereldwijd gaan opereren.

Volgens de jury is Bio-bean al ver gevorderd in de uitwerking. Kay voert onder meer gesprekken met grote bedrijven over uitbreiding. Hij heeft daarom het meeste belang bij de financiële ondersteuning van € 500.000.

 

Start-ups

 

De tweede plaats, ter waarde van € 200.000, is behaald door het Vietnamese bedrijfje Fargreen. Oprichtster Trang Tran werkt samen met lokale rijstboeren bij de scheiding van rijstafval. Het rijstkaf dient als substraat voor paddestoelenkweek. Door deze constructie verdienen de boeren de helft meer, en het afval wordt niet verbrand wat scheelt in de uitstoot van broeikasgassen.

Aan de Green Challenge deden ook twee Nederlandse start-ups mee. Bluerise, verbonden aan Yes!Delft, is een bedrijf dat warmteverschillen in de oceanen omzet in energie. One Nights Tent levert kampeerspullen aan festivalgangers en neemt die na afloop weer in voor recycling.

De Postcode Lottery Green Challenge is dit jaar voor de achtste keer gehouden. Het doel is startende bedrijven te vinden en te ondersteunen die een bijdrage leveren aan emissiereductie.

Bekijk het filmpje van Bi0-bean:

 

Bron: Postcode Lottery Green Challenge | Foto: Bio-bean