15-09-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Finse Neste Oil investeert € 60 mln in de bouw van een installatie voor de productie van biopropaan. De fabriek is onderdeel van de biodieselraffinaderij op de Maasvlakte.

De installatie van Neste Oil reinigt en scheidt biopropaan van de andere gasvormige producten die vrijkomen bij de productie van biodiesel. Dit verhoogt de waarde van de bijproducten die energiecentrales nu als 'restafval' meestoken. Het biopropaan heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als fossiel propaan en is zonder problemen te gebruiken als vervangende biobrandstof in LPG-installaties.

De bioproaanfabriek heeft een productiecapaciteit van 30 tot 40.000 ton per jaar. Neste is direct al met de bouw begonnen. De eerste verkoop staat gepland voor eind 2016. Naast de productiefaciliteit investeert het concern ook in opslagtanks en gasleidingen.

 

Biodiesel

 

Neste Oil opende de biodieselfabriek op de Maasvlakte eind 2011. Het bedrijf gebruikt plantaardige oliën en dierlijke vetten als grondstoffen. De installatie heeft een capaciteit van 800.000 ton hoge kwaliteit biodiesel per jaar. Met de bouw van de raffinaderij was indertijd  € 670 mln gemoeid.

Het Finse concern streeft ernaar in 2020 alleen nog grondstoffen te gebruiken die niet geschikt zijn voor consumptie. Sinds 2011 is de aanlevering van oliën en vetten door de hele keten traceerbaar. Neste Oil heeft, behalve in Rotterdam, ook een biodieselraffaderij in Finland en Singapore.

Bron: Neste Oil | Foto: Neste Oil