16-09-2014 10:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De productie van biodiesel op basis van koolzaad is geen duurzame oplossing als biobrandstof. In grote delen van Europa kost het gewas meer energie dan het oplevert.

Dat concludeert de Universiteit van Twente op basis van eigen onderzoek. Boeren gebruiken bij de verbouw van koolzaad veel fossiele brandstoffen en kunstmest. Dat is nodig om de oogst en de energie-opbrengst van het gewas te verhogen. Over het geheel genomen maakt dat koolzaad niet energie-efficiënt.

Koolzaad is in Europa een van de belangrijkste grondstoffen voor biodiesel. In 2012 was 80 procent van de biodiesel afkomstig uit koolzaad. De onderzoekers analyseerden het verschil tussen geïnvesteerde en opgebrachte energie van alle EU-landen en Zwitserland. Het rendement was overal laag. De energie-efficiëntie, uitgedrukt in Energy Return On Energy Invested (EROEI), kwam niet uit boven de 2,2 terwijl alleen een waarde van 3 of hoger effect sorteert.

Volgens de onderzoekers gaat de koolzaadindustrie bovendien ten koste van de voedselproductie. De beste gronden zijn eveneens de gebieden die belangrijk zijn voor voedselgewassen. In Italië is dat risotto-rijst, in Duitsland tarwe en suikerbieten. Zij adviseren om nieuwe initiatieven voor de verbouw van koolzaad te voorzien van een EROEI-waardebepaling. Boeren zouden niet alleen moeten kijken naar de plaats van nieuwe velden, maar ook beoordelen of de teelt op die plek efficiënt is.

Bron: Universiteit van Twente | Foto: Harry Harms, via Flickr