18-09-2014 11:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De toekomstige Europese Commissie heeft een vice-voorzitter nodig met een portefeuille voor duurzame groei. Die oproep is afkomstig van een groep Europarlementariërs.

De open brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie is een initiatief van Gerben-Jan Gerbrandy van D66. De oproep is mede ondertekend door onder andere Bas Eickhout van GroenLinks. De ondertekenaars noemen het 'betreurenswaardig' dat in de aanstellingsbrieven voor de nieuwe Commissarissen geen woord staat over duurzame of groene groei.

Zij willen dat de brieven voor onderwerpen die raakvlak hebben met het thema, worden aangepast. Duurzaamheid moet een prominentere plaats krijgen in de portefeuille van de vice-voorzitters, en een van hen moet daarvoor de verantwoordelijkheid dragen. De Europarlementariërs maken zich zorgen over de toekomst van Europese milieuprojecten als het Environmental Action Programme en de Europese strategie voor biodiversiteit.

De Europarlementariërs verwijzen naar de nieuwe studie 'Better Growth, Better Future, onder leiding van Sir Nicholas Stern. Daaruit blijkt dat maatregelen tegen klimaatverandering en investeringen in duurzame steden, energie en landbouw de economische groei juist stimuleren. 'Daarom moet duurzame ontwikkeling een hoeksteen en leidraad zijn van het toekomstige beleid van de Europese Unie.'

Bron: D66 | Foto: Ewan McIntosh, via Flickr