21-12-2018 11:15 | Door: Bas Joosse

Voor Nederlandse zonne-energie was 2018 een goed jaar. Belangenvereniging Holland Solar noemt dit jaar zelfs het jaar van de ‘zonnewende’. Dat komt vooral door meer capaciteit en betere randvoorwaarden.

In de eerste zes maanden van 2018 werden 2,3 miljoen nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland, met een capaciteit van 658 megawatt. Over het hele jaar werd 1,12 gigawatt aan nieuwe capaciteit toegevoegd. In 2017 was dit nog 853 megawatt.

De zonne-energie sector zorgde in 2017 voor bijna 7.000 voltijdbanen, becijferde het CBS begin december. De komende jaren neemt het aantal banen in de hernieuwbare energie verder toe, is de verwachting.

Kansen voor zonne-energie

Plannen en kansen voor zonne-energie in Nederland zijn er de komende jaren te over. Alleen de gemeente Groningen wil al 2,7 miljoen zonnepanelen in en rond de stad plaatsen om duurzame energie op te kunnen wekken. Diverse bedrijven willen hun daken volleggen met zonnepanelen. Daarbij gaat het vaak om grote hoeveelheden. Webwinkel Coolblue vult een dak van bijna 90.000 vierkante meter met panelen en een vastgoedontwikkelaar uit Brabant plaatst ruim 40.000 panelen op het dak van drie distributiecentra. Voor bedrijven die de overstap willen maken naar zonnepanelen zijn diverse subsidies beschikbaar.

Holland Solar verwacht ook dat in het klimaatakkoord veel aandacht zal gaan naar het opwekken van duurzame energie en dat zonne-energie en zonnewarmte hier een grote rol in kunnen spelen.

Financieel plaatje

Ook financiële instellingen zien inmiddels brood in zonnepanelen op daken. ABN Amro verwacht dat de opmars van zonne-energie zal doorzetten. Vanuit het buitenland wordt geïnvesteerd in bedrijven die zonnepanelen aanbieden in een leaseconstructie.

Lees ook: ABN Amro: zonne-energie laat een enorme groei zien

Drijvende zonnepanelen

Naast de zonnepanelen op daken en in zonneparken zijn er ook drijvende zonnepanelen. Wereldwijd wekken die panelen ruim 1,1 gigawatt aan energie op. In Nederland worden drijvende panelen getest in Den Helder en op de Maasvlakte. In de gemeente Lingewaard is inmiddels een drijvend zonnepark actief.

Bron: Holland Solar | Afbeelding: Adobe Stock