07-01-2019 13:06 | Door: Bas Joosse

Een zonnepark van bijna 15.000 panelen moet de Seychellen een besparing van ongeveer $1 miljoen gaan opleveren. De zonnepanelen moeten jaarlijks 7 miljoen kilowattuur aan energie gaan opwekken, meldt de Seychelles News Agency.

Het zonnepark krijgt in totaal 14.850 zonnepanelen, die een gezamenlijke capaciteit van vijf megawatt hebben.

De eilandengroep van 115 eilanden in de Indische Oceaan leunt voor de energievoorziening nu nog sterk op fossiele energiebronnen. Die grondstoffen moeten geïmporteerd worden uit het buitenland. Op dit moment wordt slechts 2,5 procent van de energie op de Seychellen duurzaam opgewekt; volgens het persbureau moet dat percentage verdubbeld worden met de nieuwe zonnepanelen. De hernieuwbare energie komt nu uit een windturbinepark en zonnepanelen op diverse locaties.

Besparing

Met het  nieuwe zonnepark moet de archipel op jaarbasis ongeveer $1 miljoen gaan besparen. Door de zonnepanelen hoeft er volgens energiebedrijf Public Utilities Company (PUC) 1,6 miljoen liter fossiele brandstof minder gebruikt te worden in de energiecentrale. “Op basis van de olieprijs van vandaag scheelt dat ongeveer $1 mln per jaar”, stelt een woordvoerder van het energiebedrijf.

Lees ook: Atlantisch eiland voor € 24 mln over op zon, wind en accu's

Naast de zonnepanelen wordt het zonnepark ook uitgerust met een batterij, ter grootte van vier zeecontainers. De batterij krijgt een opslagcapaciteit van 5 megawatt. Met de batterij moeten schommelingen in het energienetwerk worden opgevangen.

Dieselaggregaten

De eilandengroep is bij toeristen erg populair. Veel hotels zijn echter niet aangesloten op het nationale energienetwerk en gebruiken dieselaggregaten voor het opwekken van energie. Die energie wordt onder andere gebruikt voor de airconditioning op de hotelkamers.

Lees ook: Met grote batterij bespaart Schots hotel jaarlijks £ 20.000 aan energie

Bron: Seychelles News Agency | Afbeelding: Adobe Stock