Noord-Nederland vraagt Rijk om investeringen in waterstof

18-01-2019 14:20 | Door: Bas Joosse
Op het gebied van waterstof gebeurt er vooral in het noorden van Nederland veel. Nederland kan voorop lopen op het gebied van waterstofmobiliteit. Maar dan moet het rijk wel investeren, stellen een aantal organisaties uit Groningen, Drenthe en Friesland.
Met een position paper zetten de partijen, waaronder de gemeente Groningen, busbedrijf QBuzz en Holthausen, hun wensen op een rijtje. De paper werd donderdag aangeboden in Den Haag; de initiatiefnemers kwamen per waterstofvoertuig naar de hofstad.
Waterstoftankstations
De partijen, verenigd in Sterk Noord Nederland, willen dat de rijksoverheid investeert in een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations. Op dit moment is het aantal waterstoftankstations nog zeer beperkt: op slechts drie plaatsen staat een publiek toegankelijk tankstation. Onder andere olieconcern Shell heeft plannen om de komende tijd een aantal waterstoftankstations te openen.
Lees ook: 5 toepassingen van waterstof
Ook moeten de veiligheidseisen minder streng, stellen de ondertekenaars. Rondom een waterstoftankstation wordt nu een veiligheidsmarge van 250 meter aangehouden. In andere Europese landen is die marge er niet. “In Duitsland is het bijvoorbeeld mogelijk deze (een tankstation, red) midden in het centrum van een stad te plaatsen”, stellen de partijen.
Prijs van waterstof
Om Noord-Nederland goed als waterstofcentrum op de kaart te zetten, willen de partijen dat het rijk ervoor zorgt dat de prijs van groene waterstof dusdanig wordt dat er te concurreren valt met fossiele brandstoffen. Dat kan door een subsidie op waterstof, of door een CO2-heffing op fossiele brandstoffen.
Lees ook: CEO Gasunie: ‘Nederland kan toonaangevend waterstofland zijn’
LNG
Naast waterstof zijn ook LNG en Bio-LNG belangrijk als overgang richting uitstootvrij vervoer. Om LNG en Bio-LNG als aantrekkelijk alternatief te houden, is de zogeheten ‘teruggaafregeling accijns LNG’ van belang, schrijven de partijen. Met deze regeling krijgen bedrijven die LNG tanken een deel brandstofkosten terug van de overheid. Het kabinet besloot in oktober 2018 die teruggaafregeling af te schaffen. De partijen omschrijven het afschaffen als “een genadeslag voor de Nederlandse LNG- en toekomstige Bio-LNG- ontwikkelingen.”
Fabriek
In Groningen verrijst vanaf 2020 een fabriek van Engie en Gasunie waarin een elektrolyser van 100 megawatt bouwen. In 2030 willen 27 partijen uit heel Nederland dat er landelijk minimaal drie gigawatt groene waterstof opgewekt wordt.
Bron: Samenwerkingsverband Noord-Nederland | Afbeelding: Adobe Stock
Gerelateerde artikelen

Infographic voor ondernemers: de belangrijkste energiewetten en subsidies voor 2019 en 2020
Op het gebied van energiewetten en subsidies gaat er komend jaar het een en ander veranderen voor ondernemers. Aan welke regels moest je dit jaar al v...
Of kan productie en opslag van waterstof beter dicht bij de gebruikers plaatsvinden, bijv. in steden, zodat geen lange waterstof transporten of ledingen nodig zijn van kustlocaties naar pompstations aan de A10.
Electriciteit vervoeren lijkt me veiliger dan waterstof vervoeren. En miischien ook goedkoper.
Naar ik heb begrepen kan electrolyse niet goed met zout water, dus het kan niet dicht bij de windmolens op zee.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn