26-09-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twee Indiase steenkoolproducenten, waaronder de grootste leverancier ter wereld, gaan investeren in zonne-energie.

Steenkoolgigant Coal India Limited maakt $ 1,2 mrd vrij voor verschillende zonneparken met een geïnstalleerd vermogen van 1000 megawatt. Mijnbouwbedrijf Neyveli Lignite kondigde een investering aan van $ 80 mln in wind- en zonne-energie.

De Indiase regering heeft de ambitieuze doelstelling om alle woningen en bedrijven in het land te voorzien van betrouwbare stroom, afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Nog steeds hebben zo'n 400 miljoen inwoners geen elektriciteit. De overheid trekt daarvoor $ 100 mrd uit.

Om die ambities te financieren, is voor steenkoolproducenten de belasting op steenkool verdubbeld. De heffing geldt voor zowel lokaal gewonnen steenkool als voor de import. De extra opbrengsten gaan naar het National Clean Energy Fund dat nieuwe hernieuwbare energieprojecten, milieu-initiatieven en R&D financiert.

Het actieplan moet tegelijkertijd de eigen zonnepanelenindustrie ondersteunen. Er bestaat geen importheffing op zonnepanelen en installaties uit het buitenland. In plaats daarvan loopt een campagne onder bedrijven en lokale overheden om lokaal gefabriceerde apparatuur te gebruiken.

Bron: CleanTechnica, National Clean Energy Fund | Foto: Ajay Tallam, via Flickr