28-01-2019 09:52 | Door: Bas Joosse

Netbeheerder Tennet gaat meer partijen toegang geven tot het energienetwerk. Het doel daarvan is om de stabiliteit op het netwerk te garanderen. Hiervoor wordt blockchaintechnologie ingezet.

In 2018 voerde de netbeheerder een proef uit met energieleverancier Vandebron en IBM om batterijen van elektrische auto’s in te zetten om de balans op het energienetwerk te kunnen garanderen. Na de succesvolle proef zette Tennet een tender uit om meer bedrijven toegang te kunnen geven tot het netwerk.

Balans op het energienetwerk is van groot belang. Een kleine storing in de balans zorgde er vorig jaar nog voor dat in heel Europa digitale klokken een paar minuten achterliepen. Als het energieaanbod verschilt van de vraag, kan netbeheerder Tennet dit corrigeren door een beroep te doen op externe vermogens.

In de proef met IBM en Vandebron werden door middel van blockchaintechnologie Tesla’s gebruikt om het netwerk in balans te houden. Ook worden opstoppingen op het netwerk voorkomen. Vandebron zorgt voor die balans door het laden van elektrische auto’s op verzoek van Tennet tijdelijk te stoppen en weer te starten.

150 Tesla’s

Op dit moment biedt Vandebron dagelijks 150 Tesla’s aan om de balans op het netwerk te handhaven. “Op dit moment kan het alleen nog met Tesla's, maar we zijn bezig om het slim laden ook via de laadpaal mogelijk te maken. In dat geval ben je niet meer afhankelijk van het type auto en kunnen we verder opschalen. Zo wordt slim laden voor iedereen met een elektrische auto mogelijk”, stelt Fardau van der Galiën, hoofd electric mobility bij Vandebron.

Uitbreiding naar particulieren

Na de biedingsronde heeft Tennet nu Engie, Escozon en Energie Samen en Scholt Energy en Enervalis geselecteerd om aan de nieuwe ronde mee te doen. De partijen worden ingezet als ‘aggregator’ en leveren met verschillende assets de benodigde flexibiliteit aan het energienet. Die assets kunnen auto's zijn, industriële installaties, warmtekrachtkoppelingen of warmtepompen. Volgens de netbeheerder kunnen zo ook particulieren direct meewerken aan de energietransitie. 

Piek- en dalmomenten

De aggregators wordt gevraagd om de piek- of dalmomenten op te vangen. Ze kunnen als er weinig energie voor handen is, afnemers vragen om hun energieconsumptie tijdelijk uit te stellen, of als er veel energie is, aan afnemers vragen om meer af te nemen.

Lees ook: Virtuele energiecentrale brengt energienetwerk weer in balans

“Als netbeheerder hebben we een nieuwe manier in handen om decentrale bronnen van elektriciteit beter te integreren en tegelijkertijd de stroomvoorziening zeker te stellen. Ook bieden we particulieren een mooie kans om actief aan de energietransitie deel te nemen. Zo maken wij samen de energietransitie beter betaalbaar”, stelt Manon van Beek, CEO van Tennet.

Podcast

In onderstaande podcast hoor je alles over de pilot die Tennet en Vandebron eerder uitvoerden.

Bron: Tennet | Afbeelding: Adobe Stock