26-09-2014 12:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Alexander Suma, directeur van de start-up Ibis Power, bedacht een ingenieuze windturbine voor gebouwen. Het Integrated Roof Wind Energy System (IRWES) is geïntegreerd in daken of gevels en benut de ruimte efficiënt.

IRWES vangt de wind die tegen gebouwen botst, en leidt die door een versmalling naar een turbine. Die versmalling zorgt voor een toename van de windsnelheid, het zogenaamde venturi-effect. Daardoor is het al bij lage windsnelheden mogelijk stroom op te wekken. De unit is het meest efficiënt in combinatie met zonnepanelen, zegt Suma in een interview met Duurzaamgebouwd. Zowel zon als wind kunnen het gebouw dan voorzien van stroom.

 

Prototype

 

Alexander Suma werkt samen met bouwbedrijf Heijmans aan prototypes van de IRWES-dakunits. Voorwaarde voor het plaatsen van de units op gebouwen is dat deze minstens vijf etages hoog zijn om genoeg wind te kunnen vangen. Heijmans gaat door heel Nederland windmetingen doen om de prototypes verder te verfijnen.

De omvang van het windsysteem is zes bij zes meter en vormt één geheel met het gebouw. Volgens Heijmans zijn materialen, kleuren en texturen naar wens aan te passen.

Verschillende investeerders en projectontwikkelaars zijn geïnteresseerd in het project. Zij hebben in totaal al elf IRWES-units besteld.

Bron: Heijmans, DuurzaamGebouwd | Foto: Heijmans, Luke Ma, via Flickr