04-02-2019 14:08 | Door: Bas Joosse

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen de komende jaren veel energie halen uit hernieuwbare bronnen. De grootste batterij ter wereld moet daarbij helpen, met een capaciteit van meer dan 100 megawatt. Dit meldt techwebsite Quartz.

In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is geen gebrek aan zon; zonnepanelen functioneren er prima. Als de zon niet schijnt, bieden batterijen uitkomst. Die zijn geïnstalleerd op tien locaties in het land, maar worden aangestuurd vanuit één locatie. Daardoor opereren ze als één grote ‘virtuele’ energiecentrale, met een capaciteit van 108 megawatt. De batterijen moeten 649 megawattuur aan energie leveren. De opslagcapaciteit van de batterij is vele malen groter dan die van het batterijsysteem dat Tesla in 2017 installeerde in Australië. Dat systeem heeft een capaciteit van 100 megawattuur. Tesla had met de Australische batterij destijds de grootste opslagbatterij ter wereld.

Lees ook: Tesla levert grootste opslagbatterij ter wereld in minder dan 100 dagen

Hernieuwbare energie

De emiraten hebben een grote olie-industrie maar willen de komende jaren miljarden dollars investeren in hernieuwbare energie. Voor dat doel werd in 2017 al $ 163 miljard vrijgemaakt. In 2050 wil de regering meer dan zestig procent van de energie uit hernieuwbare bronnen halen. Omdat veel inwoners aan de kust wonen, kan klimaatverandering verstrekkende gevolgen hebben. Abu Dhabi bouwt ook een zonnepark dat het grootste ter wereld moet worden. Het park kostte in 2016 $872 miljoen en moet een capaciteit van 1.177 megawatt krijgen.

Natrium-zwavelaccu’s

Het batterijsysteem waar de VAE nu gebruik van maken, bestaat uit natrium-zwavelaccu’s, geleverd door een Japans bedrijf. Lithium-ion accu’s die bijvoorbeeld in elektrische auto’s gebruikt worden, zijn kleiner dan natrium-zwavelaccu’s, maar hebben airconditioning nodig om op de juiste temperatuur te werken. De natrium-zwavelaccu’s werken op een temperatuur van 300 graden Celsius en zijn daardoor geschikt voor de hoge temperaturen in de woestijn. De accu’s zelf zijn goed geïsoleerd; een afkoelende accu kan ernstig beschadigen.

Volgens Quartz is de capaciteit van 108 megawatt voldoende om in geval van nood Abu Dhabi zes uur lang van energie te kunnen voorzien.

Bron: Quartz | Afbeelding: Adobe Stock