08-02-2019 10:43 | Door: Bas Joosse

De capaciteit van offshore windenergie in Europa is in 2018 met ruim 18 procent toegenomen. Het afgelopen jaar kwam er 2,6 gigawatt aan nieuwe capaciteit online. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk blijven de Europese marktleiders. Nederland sloot geen nieuwe windparken aan op het energienet.

Dit meldt WindEurope in het jaarraport over 2018. Volgens de organisatie blijft offshore wind in grootte en hoeveelheid toenemen. De windturbines die in 2018 geïnstalleerd werden, hadden een gemiddelde capaciteit van 6,8 megawatt per turbine. Dat is 15 procent meer dan in 2017.

Download het rapport

Eind 2018 was er 18,499 MW aan capaciteit geïnstalleerd. Deze capaciteit wordt geleverd door 4.543 windturbines. Het grootste deel van die turbines staat in het Verenigd Koninkrijk: 1.975 stuks. Duitsland is met 1.305 turbines het tweede land. Op ruime afstand volgen Denemarken (547), Nederland (365) en België (247).
De vijf landen zijn samen goed voor 98 procent van alle beschikbare capaciteit. Het Verenigd Koninkrijk heeft 44 procent van die capaciteit in handen; Duitsland 34 procent.

Grootste windturbine

Het Verenigd Koninkrijk opende het grootste windpark en nam ook de grootste windturbine in gebruik. De turbine van 8,8 megawatt zal echter niet de grootste blijven; in de Rotterdamse haven wordt dit jaar een turbine van 12 megawatt geïnstalleerd. Die turbine is door General Electric ontwikkeld als offshore turbine, maar staat in Rotterdam op het land om getest te worden.

Goedkoper dan fossiele energie

“De technologie blijft zich ontwikkelen. De turbines worden groter en de kosten blijven dalen. Het is nu niet duurder om offshore wind te bouwen dan kolen- of gascentrales. En het is veel goedkoper dan nieuwe kerncentrales”, stelt Giles Dickson, CEO van Wind Europe.

Nederlandse rol

Op Nederlands grondgebied bleven zes windparken online; hetzelfde aantal als in 2017. Afgelopen jaar werd één nieuwe turbine geactiveerd. De komende jaren zitten nog een aantal grote offshore windparken in de pijplijn, zoals BorsseleHollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord.

In 2018 waren de 365 Nederlandse turbines in totaal goed voor een capaciteit van 1,118 MW. Daarmee komt het procentuele aandeel van Nederland binnen Europa uit op 6 procent, vergelijkbaar met het aandeel van België en Denemarken.

Investeringen

In een aantal Europese landen werden vorig jaar besluiten genomen over windenergie. Twaalf nieuwe projecten moeten voor 4,2 gigawatt aan extra capaciteit gaan zorgen. Met de projecten is in totaal € 10,3 miljard aan investeringen gemoeid. Nederland investeerde € 1,4 miljard om 732MW extra online te krijgen.

Bekijk hieronder onze infographic over de grootste wind- en zonneparken in Nederland

Bron: Wind Europe | Afbeelding: Adobe Stock