30-09-2014 10:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energiecentrales zijn meestal niet de mooiste gebouwen. Een Deens architectenbureau stal de harten van de inwoners van Kopenhagen met een afvalenergiecentrale vermomd als skihelling.

De nieuwe afvalenergiecentrale in het centrum van Kopenhagen is in de winter voorzien drie verschillende skihellingen, vanaf het dak tot aan de grond. In de zomer zijn er wandelpaden en klimmuren voorzien. En dat wilden de inwoners van de Deense hoofdstad wel.

In plaats van het complex zoveel mogelijk aan het oog te onttrekken, ontwierp het architectenbureau Bjarke Ingels Group een van de hoogte gebouwen van Kopenhagen. Een glazen lift brengt de bezoekers omhoog, waar ze eveneens een blik in het binnenste van de afvalverbrander kunnen werpen. "We wilden meer dan alleen een energiecentrale bouwen, en iets teruggeven aan de inwoners, zegt Kai-Uwe Bergmann, een van de partners bij Bjarke Ingels in een interview met de website FastCoexist.

 

Boodschap

 

"Het gebouw ligt in het centrum van de stad, dus iedereen kan het zien. Zelfs de koningin." De architecten bedachten dat in Denemarken 's winters veel sneeuw valt, maar dat het land verder zo plat is als een dubbeltje. De stap naar het multifunctionele gebouw was daarna snel gezet.

De afvalenergiecentrale vervangt de huidige centrale die inmiddels 40 jaar oud is. Door vernieuwde technologie is de afvalverbrander een van de schoonste en meest efficiënte ter wereld. Toch willen de ontwerpers de boodschap overbrengen dat verbranding een prijs heeft. Bij iedere ton CO2 stoot de fabriek een symbolische, ringvormige wolk uit van waterdamp. Dat gebeurt enkele keren per dag.

"We hopen dat de inwoners van Kopenhagen gaan nadenken over het afval dat ze produceren", zegt Bergmann. "De ringen leggen een verbinding tussen de inwoners, hun afval en de energiecentrale."

Bron: FastCoexist | Foto: Bjarke Ingels Group