14-02-2019 13:50 | Door: Bas Joosse

Minder windturbines, maar bijna twee keer zoveel vermogen; dat is één van de kenmerken van windpark Slufterdam. Energieleveranciers Vattenfall en Nuon namen eerder deze week het vernieuwde Zuid-Hollandse windpark in gebruik.

Het windpark op de Maasvlakte bestond eerst uit zeventien windturbines met een totaal vermogen van 25,5 megawatt. In 2015 besloten Eneco en Vattenfall de turbines te vervangen door nieuwe exemplaren. Vanaf halverwege 2017 zijn veertien nieuwe windmolens met een vermogen van 3,6MW per turbine geplaatst. De veertien windturbines hebben een gezamenlijke capaciteit van 50,4MW. Jaarlijks kunnen ze samen 180 gigawattuur aan windenergie opwekken. Dit staat gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van 60.000 huishoudens.

Amsterdam en Schiphol

Van de turbines zijn er acht eigendom van Vattenfall; de andere zes zijn van Eneco. De energie uit de turbines van Vattenfall gaat onder andere naar het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB. Ook luchthaven Schiphol draait deels op de windenergie van Eneco.

“Om Nederland duurzamer te maken, zullen er de komende jaren windparken bijgebouwd moeten worden. Dat kan alleen als daar ook draagvlak voor is. De enige juiste aanpak is samen aan duurzame energie werken met oog voor ieders belangen en het maatschappelijk belang. In het geval van windpark Slufterdam is dit allemaal prachtig bij elkaar gekomen, resulterend in een zeer modern windpark dat jaarlijks een zeer groot volume duurzame energie produceert”, stelt Cees de Haan, directeur solar en wind bij Eneco.

Meer capaciteit

De komende jaren wordt een aantal grote windparken gebouwd en geactiveerd. Onder andere op de Noordzee en in de Wieringermeer komen grote hoeveelheden windturbines. In Rotterdam wordt de grootste windturbine ter wereld getest.

Tweede vervanging

Voor windpark Slufterdam was dit de derde keer dat er nieuwe turbines geplaatst werden. In 1992 plaatste Eneco op de locatie de eerste twaalf kleine turbines van 500 kilowatt. In 2002 verving het Rotterdamse energiebedrijf deze molens voor acht exemplaren met een vermogen van 1,5 megawatt. In dezelfde periode plaatste ook concurrent Nuon negen turbines met een totaal vermogen van 13,5 megawatt.

 Vattenfall maakte eerder een video over de demontage van de zeventien oude windturbines

Bron: Vattenfall | Afbeelding: Adobe Stock