30-09-2014 11:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

IT-bedrijf IBM werkt samen met Airlight Energy aan een installatie waarmee zonne-energie en drinkwater geleverd wordt. De installatie is in de vorm van een zonnebloem van tien meter hoog en de ‘bloem’ is 40 vierkante meter groot.

Het High Concentration PhotoVoltaic Thermal-systeem (HCPVT) bestaat uit 36 spiegels van gerecycled plastic folie van 0,2 millimeter, bedekt met een zilverlaagje. Door middel van de parabolische spiegels wordt het zonlicht geconcentreerd op de zonnecellen. De intensiteit van het zonlicht neemt hierdoor tot 2.000 keer toe. Op een zonnige dag kan elke zonnecel tot 57 watt opleveren. Eén installatie levert in dat geval 12 kilowatt aan elektriciteit en 20 kilowatt aan warmte op.

 

Zeer hoog rendement

 

Vorig jaar is het prototype ontworpen waaruit bleek dat de installatie met een rendement van 80 procent zeer efficiënt is. Het hoge rendement is mogelijk door de richtbare spiegels, concentratie van het zonlicht en een efficiënte koeling. Door de hoge concentratie van het zonlicht kunnen de zonnecellen echter oververhit raken. Daarom is een innovatief koelsysteem ontwikkeld, gebaseerd op de werking van menselijke bloedvaten: onder de zonnecellen loopt namelijk een koelvloeistof die de warmte wegvoert.

Met wat aanpassingen kan door middel van een destillatiesysteem het water ook ontzilt worden om schoon drinkwater te maken. Volgens IBM duurt het nog twee tot drie jaar voordat het drinkwatersysteem gereed is.

De hybride installaties zijn uitermate geschikt voor tropische klimaten waar schoon drinkwater schaars is en zijn vermoedelijk in 2017 gereed.

Bron: Discovery.com, IBM | Foto: IBM