25-02-2019 14:33 | Door: Emma Rotman

De capaciteit van zonne-energie in Europa is in 2018 met 11 gigawatt toegenomen. Nederland staat met 1,4 gigawatt aan nieuwe zonneprojecten op de derde plaats.

De Europese Unie was gezamenlijk verantwoordelijk voor een capaciteit van 8 gigawatt aan zonne-installaties, een toename van 36 procent ten opzichte van 2017. Europa als geheel zag een toename van 20 procent.

Zonne-energie de populairste energiebron

Brancheorganisatie SolarPower Europe verwacht dat de vraag naar zonne-energie de komende jaren blijft stijgen. “Zonne-energie is de populairste energiebron voor burgers in de EU en de kosten blijven dalen. We staan slechts aan het begin van een lange opwaartse trend”, zegt CEO Walburga Hemetsberger.

Lees ook: Volgende stap in hernieuwbare energie: circulaire zonnepanelen

Ook wijst SolarPower Europe op de energiedoelstellingen van de EU voor 2020 als verklaring voor de groeiende capaciteit. Veel lidstaten kiezen voor goedkopere zonne-energie om aan hun verplichtingen te voldoen. Beleidsdirecteur Aurélie Beauvais: “De EU heeft zijn huiswerk gedaan, door importheffingen voor zonnepanelen op te heffen en met positieve regelgeving dankzij het Clean Energy Package.” Het is nu aan de EU-leden om hun nationale beleid daarop aan te passen, zegt Beauvais.

Nederland derde van Europa

Met 1,4 gigawatt aan nieuwe capaciteit staat Nederland op de derde plaats. Het is voor het eerst dat Nederland de grens van 1 gigawatt aan nieuwe capaciteit overstijgt; in 2017 kwam er nog 0,77 gigawatt bij. Duitsland staat op de eerste plaats met 2,96 gigawatt aan nieuwe capaciteit, gevolgd door Turkije met 1,64 gigawatt.

Lees ook: Mijlpaal: duurzame energiebronnen leverden meer elektriciteit dan kolen in 2017

Waar zonne-energie een boost beleefde, bleef de installatie van capaciteit voor windenergie in 2018 juist achter. WindEurope rapporteerde een daling in het aantal nieuwe projecten. Nederland installeerde vorig jaar geen enkele windturbine.

In mei vindt de Intersolar Europe beurs plaats in München. Dan publiceert SolarPower Europe een vooruitblik op de vraag naar zonne-energie in de komende vijf jaar.

Bron: SolarPower Europe | Afbeelding: AdobeStock