28-02-2019 11:42 | Door: Bas Joosse

Wereldwijd zijn het afgelopen jaar minder gigawatts aan nieuwe windenergie geïnstalleerd. Op zowel onshore als offshore gebied voegde China de meeste capaciteit toe. Dat meldt de Global Wind Energy Council (GWEC)

In 2018 werd wereldwijd 51,3 gigawatt aan nieuwe capaciteit online gebracht. Dat is ruim 3 procent minder dan in 2017, toen de toename nog 53,2 gigawatt bedroeg. Ondanks de afname ziet GWEC groei in opkomende markten in Latijns-Amerika, Afrika en Azië; hier werd 4,8 gigawatt aan nieuwe installaties online gebracht. 

Onshore

Het overgrote merendeel van de nieuwe capaciteit bestaat uit onshore wind, afkomstig van windturbines die op het land staan. In totaal werd 46,8 gigawatt aan nieuwe energie geïnstalleerd. Sinds 2014 wordt volgens GWEC jaarlijks meer dan vijftig gigawatt toegevoegd. China voegde de meeste capaciteit toe; 21,2 gigawatt. De Verenigde Staten volgen China met 7,5 gigawatt op ruime afstand. Duitsland haalt met 2,4 gigawatt ook de top 3.

China

Ook in de offshore markt leidt China, al is de groei daar beduidend minder dan bij de windturbines die op het land staan. Wereldwijd werd 4,49 gigawatt aan nieuwe capaciteit geïnstalleerd. China was goed voor 1,8 gigawatt, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (1,3 gigawatt) en Duitsland (969 megawatt).

De Europese belangenorganisatie voor windenergie, WindEurope, maakte eerder al bekend dat in Europa de capaciteit van offshore windenergie met 2,6 gigawatt toenam. De komende jaren staan in Europa een aantal grote uitbreidingsprojecten op stapel. Die moeten voor 4,2 gigawatt aan extra capaciteit zorgen.

Lees ook: GWEC: ‘China is stuwende kracht achter windenergie’

Toekomst voor windenergie in Azië

Ben Backwell, CEO van GWEC kijkt positief terug op het afgelopen jaar. “2018 was een positief jaar voor wind in alle grote markten. We verwachten veel groei in Azië het komende decennium. Steun van regeringen en beleid vervullen echter een sleutelrol om de markt sneller te laten groeien in belangrijke regio’s als Azië”, stelt hij. De organisatie verwacht dat in Azië jaarlijks meer dan vijf gigawatt aan capaciteit kan worden toegevoegd. Voorwaarde is dan wel dat de regeringen zich blijven inzetten voor windenergie.

Bron: Global Wind Energy Council | Afbeelding: Adobe Stock