06-03-2019 11:22 | Door: Emma Rotman

Zonnepaneelproducent SunPower heeft zonnepanelen voor huishoudens gelanceerd met een vermogen van meer dan 400 wattpiek. Het is het eerste model voor particulieren dat het maximale vermogen van 400 wattpiek overschrijdt.

In de VS lanceerde SunPower twee modellen in de nieuwe ‘A-Serie’, met een vermogen van 400 en 415 wattpiek. In Europa en Australië kunnen huizenbezitters kiezen voor de Maxeon 3, een 400 wattpiek zonnepaneel. Het product gaat in de eerste 25 jaar op hetzelfde dakoppervlak 60 procent meer energie leveren dan conventionele modellen, zegt SunPower.

Zonnepanelen SunPower goed voor 10,3 gigawatt aan vermogen

De zonnepanelen van SunPower zijn op dit moment verantwoordelijk voor een capaciteit van ruim 10,3 gigawatt. Ze worden gebruikt op particuliere daken, maar ook in commerciële en grootschalige projecten. In de eerste 25 jaar van hun levensduur wekken de panelen in totaal ongeveer 470 miljard kilowattuur op, volgens het bedrijf. Daarmee wordt de CO2-uitstoot van zo’n 30 miljoen ton steenkool bespaard.

Het nieuwe model bevat Maxeon Gen 5 cellen, die 65 procent groter zijn dan eerdere zonnecellen. Die vangen meer zonlicht en produceren dus meer energie. De panelen hebben een efficiëntie van 22 procent en degraderen bovendien langzamer dan conventionele zonnepanelen, claimt SunPower. De zonnecellen zijn gebouwd op een koperen fundering, waardoor het zonnepaneel minder vatbaar is voor roest en scheurtjes.

Efficiëntie

Efficiëntie is een belangrijke graadmeter van succes voor producenten van zonnepanelen. Eerder voerden onder andere SunPower, Panasonic en Tesla een strijd om het meest efficiënte model. Inmiddels werken Tesla en Panasonic samen in de ontwikkeling van zonnepanelen.

Naast panelen voor particuliere daken levert Panasonic ook zonnedaken voor elektrische auto’s, bijvoorbeeld voor de hybride Toyota Prius PHV die in 2017 verscheen. Daarvoor ontwikkelde Panasonic een technologie om glas zo te buigen dat het design en de aerodynamica van de auto er niet onder lijden.

Bron: SunPower | Afbeelding: Adobe Stock