14-03-2019 14:50 | Door: Bas Joosse

Energiebedrijf Stedin heeft met succes een gasleiding gevuld met waterstof. Dit gebeurde in Rozenburg, waar een appartementencomplex verwarmd gaat worden met waterstof.  

Stedin test in Rozenburg of het mogelijk is om een appartementencomplex te verwarmen met waterstof. Dat project loopt al enkele jaren. Tot nu toe wordt het appartementencomplex verwarmd door aardgas. Het gas wordt via een aparte gasleiding naar het complex getransporteerd. Deze transportleiding is recent gevuld met pure waterstof.  

Uit onderzoek van het Kiwa bleek enkele jaren geleden al dat het bestaande aardgasnetwerk relatief eenvoudig geschikt te maken is voor het transport van waterstof. Synthetisch aardgas en waterstofgas hebben verschillende eigenschappen, maar de leiding is nu geschikt om beide gassen te transporten.  

Waterstof als verwarming 

Het experiment is een vervolg op een bestaand Power2Gas project wat al in Rozenburg loopt. Daarbij wordt synthetisch aardgas geproduceerd voor de verwarming van het appartementencomplex. In het nieuwe project wordt de waterstof lokaal geproduceerd en via een apart gasnet naar het woningcomplex aangevoerd.

Naast Stedin zijn verwarmingsbedrijven Bekaert Heating, Remeha, onderzoeksbureau DNV GL de gemeente Rotterdam en woningstichting Ressort Wonen betrokken bij het experiment. De laatste stap in het project is de verbouwing van het ketelhuis onder het appartementencomplex en het plaatsen van de eerste HR-ketels op waterstof van Bekaert Heating en Remeha. Naar verwachting is dit voorjaar klaar. 

Ameland 

Stedin doet al langer proeven met power-to-gas. Al in 2007 werd een proef gedaan op Ameland waarbij duurzame elektriciteit werd omgezet in waterstof; dat werd toegevoegd aan het fossiele aardgas. Omdat dat toevoegen niet onbeperkt kan, werd in Rozenburg het bestaande Power-to-Gas experiment opgezet. 

 

Bron: Stedin | Afbeelding: Adobe Stock