21-03-2019 09:46 | Door: Bas Joosse

Onderzoekers van de University of Texas in het Amerikaanse Austin claimen schoon drinkwater te kunnen maken door water in de atmosfeer bloot te stellen aan zonlicht. Zij presenteerden recent hun bevindingen in een wetenschappelijk tijdschrift.

De onderzoekers van de Austin Cockrell School of Engineering combineerden twee hydrogels, een superabsorberende gel met een wateraantrekkende werking, met elkaar. De gel fungeert volgens de onderzoekers als een grote spons en is in staat om water op te nemen. Na verhitting van de gel wordt het water weer vrijgelaten.

Vijf minuten aan zonlicht

“We hebben een systeem ontwikkeld waarbij de hydrogel alleen maar buiten geplaatst hoeft te worden; dan neemt het water op”, stelt onderzoeker Fei Zhao. “Het opgevangen water blijft vastzitten in de hydrogel tot er zonlicht op komt.” Volgens de onderzoekers is vijf minuten aan zonlicht genoeg om het water uit de hydrogel vrij te laten komen.

Onderzoek uit 2018

De techniek borduurt volgens de universiteit voort op een onderzoek uit 2018. De onderzoekers ontwikkelden een systeem waarmee hydrogels water kunnen zuiveren door zonlicht te gebruiken. Het huidige onderzoek gaat hiermee verder, omdat het systeem ook werkt met water dat al in de atmosfeer te vinden is. De University of Texas schat dat hiermee ongeveer 50.000 vierkante kilometer aan water bruikbaar wordt.

Zonnepaneel

Een Amerikaanse start-up ontwikkelde in 2016 al een soortgelijke techniek, waarmee schoon drinkwater wordt gemaakt door waterdamp uit een spons te verwarmen via een zonnepaneel. De techniek biedt kansen voor droge gebieden als de Sahara, waar weinig water voorhanden is.

Bron: University of Texas | Afbeelding: Adobe Stock