06-10-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse milieu-organisaties pleiten voor extra maatregelen om hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. Ze krijgen daarvoor steun van PvdA-leider Diederik Samsom.

De doelstellingen uit het Energieakkoord lopen fors achter op de planning. PvdA-leider Diederik Samsom schreef zondag op de website van de partij dat die afspraken het absolute minimum zijn. Hij riep het kabinet op met aanvullende voorstellen te komen. Bijvoorbeeld voor meer energiebesparing in huizen en kantoren en investeringen in aardwarmte of windenergie.

Volgens de PvdA-leider leveren die initiatieven banen op en is Nederland voor zijn energievoorziening minder afhankelijk van andere landen. Hij noemt het 'onacceptabel' als de doelstellingen niet zouden worden gehaald. Samsom ondersteunt daarmee de oproep van de milieu-organisaties Natuur & Milieu en Greenpeace om extra maatregelen te nemen.

 

Vertraging

 

Zowel RTLZ als Het Financieele Dagblad berichtten dat Nederland zelfs in het meeste gunstige scenario de doelstellingen uit het Energieakkoord niet haalt. Volgens de Nationale Energieverkenning 2014, die dinsdag wordt gepresenteerd, komt Nederland met het huidige beleid niet verder dan 10,6 procent hernieuwbare energie in 2020. Als alles meezit, kan dat oplopen tot 12,6 procent. In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2020 Nederland 14 procent energie uit hernieuwbare bronnen haalt.

In de studie analyseren Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het CBS en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het Nederlandse energiebeleid voor de periode 2000-2030. Begin september schreef Trouw al dat de doorrekeningen van het PBL en ECN slecht nieuws opleveren. De uitvoering van het Energieakkoord verloopt stroef en de bouw van nieuwe windparken loopt achter op de planning. Ook blijkt uit de meest recente CBS-cijfers dat het aandeel hernieuwbare energie vorig jaar is blijven steken op 4,5 procent.

 

Voorbarig

 

Maar volgens algemeen directeur Hans Grünfeld van de VEMW, de belangenvereniging van zakelijke energie- en watergebruikers, is de roep om extra maatregelen voorbarig. "De inkt van het Energieakkoord is nog nauwelijks opgedroogd. We hebben afgesproken dat we in 2016 kijken waar we staan", zegt hij in een interview met het FD. "Dan zien we of het goed loopt of dat er aanpassingen moeten komen."

Het ministerie van Economische Zaken wil pas reageren na de officiële publicatie van het rapport.

Bron: RTLZ, Het Financieele Dagblad, website PvdA | Foto: alh1, via Flickr