25-07-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de eerste helft van 2012 is de windenergie in de Europese zeeën verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de European Wind Energy Association (EWEA), die zich bezighoudt met de promotie van windenergie in en buiten Europa.

Dit jaar werden al 132 windturbines geplaatst met een gezamenlijke capaciteit van ruim 523 megawatt. Voor de tweede helft van het jaar staan nog 160 turbines op de planning met een capaciteit van 650 megawatt.

Dit jaar zou zelfs het beste jaar tot nu toe kunnen worden.Christian Kjaer, CEO EWEA

Europese energie

Ongeveer negentig procent van de wereldwijde windenergie komt uit Europa. Op 30 juni 2012 was het continent goed voor de productie van 4556 megawatt windenergie, voldoende om vier miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

“Ondanks de crisis blijft investeren in windturbines op zee populair in Europa”, vertelt Christian Kjaer, CEO van EWEA in Brussel. “Dit jaar zou zelfs het beste jaar tot nu toe kunnen worden.”

Goed voor de economie

Windenergie op zee heeft een positieve impact op de Europese economie. Het kan banen creëren, trekt investeerders aan en vermindert de kosten voor brandstofimport. “Het zou goed zijn om meer activiteit te zien in Zuid-Europa”, zegt Kjaer. “Daar zijn banen, investeringen en groei enorm hard nodig.”

Bron: EWEA

Foto: Blue Square Thing