03-04-2019 11:30 | Door: Bas Joosse

De capaciteitstoename van hernieuwbare duurzame energie heeft zich ook in 2018 doorgezet. Wereldwijd werd 171 gigawatt aan extra capaciteit toegevoegd. Nederland voegde iets meer dan 2 gigawatt toe.

Dit becijfert de International Renewable Energy Agency (IRENA) in de jaarlijkse ‘renewable capacity statistics’. In totaal was eind 2018 2.351 gigawatt aan duurzame energie beschikbaar wereldwijd. Dat is ongeveer een derde van de energiecapaciteit die wereldwijd beschikbaar is.

2.000 megawatt in Nederland

Nederland voegde in 2018 een krappe twee gigawatt  aan duurzame energie toe. Over 2017 rapporteerde IRENA in nederland 7.942 megawatt aan duurzame energie, in 2018 was dat 2.009 megawatt meer: 9.753 megawatt. De grootste toename zat in zonne-energie; daar werd 1.247 megawatt toegevoegd. Biobrandstof (295mw) en windenergie (269 mw) waren na zonne-energie de grootste groeiers.

Water

De helft van de wereldwijde duurzame energiecapaciteit komt voor rekening van waterkracht, stelt IRENA in het rapport. Qua groei moest de wereld het echter niet van waterkracht hebben, met 21 gigawatt was de groei beperkt.

Zonne-energie koploper

Zonne-energie werd wereldwijd het meeste toegevoegd: 94 gigawatt aan nieuwe capaciteit telde het onderzoeksinstituut. Het leeuwendeel van die nieuwe capaciteit werd in Azië gerealiseerd. Onder andere China, India, Japan en Zuid-Korea zorgden voor een toename van 64 gigawatt.

In 2018 werd 49 gigawatt aan windenergie toegevoegd, stelt IRENA. Het Global Wind Energy Council (GWEC) meldde eind februari dat dat cijfer nog iets hoger lag: 51 gigawatt. Beide organisaties stellen wel dat China de meeste capaciteit toevoegde.

Bio- -en geothermische energie

Energie uit biomassa en geothermie spelen wereldwijd een relatief bescheiden rol: biomassa was goed voor 121 gigawatt aan vermogen, geothermische energie voor 13 gigawatt.

Doorzettende trend

“Door de sterke groei in 2018 zet de trend van de afgelopen jaren zich voort, die laat zien dat hernieuwbare energie steeds meer toeneemt”, stelt Adnan Amin, directeur-generaal van het onderzoeksinstituut. Amin verwacht dat de groei van hernieuwbare energie nog sneller moet gaan om de wereldwijde klimaatdoelen en duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te halen. In een recent rapport concludeerde Bloomberg New Energy Finance al dat de prijzen van hernieuwbare energie het afgelopen jaar spectaculair gedaald zijn.

Bron: IRENA | Afbeelding: Adobe Stock