08-04-2019 15:50 | Door: Bas Joosse

In de energieneutrale wijk Hooghkamer in Voorhout zijn twee elektrische Nissan Leaf’s in gebruik genomen als deelauto. De huizen in de wijk worden energieneutraal en wekken door zonnepanelen, een warmteopslag en een batterij energie op.

Door de deelauto’s in te zetten, is er minder parkeerruimte nodig in de wijk. Hierdoor is er meer ruimte voor groen. De 33 Plusleven-woningen in de wijk worden energiepositief en wekken hun eigen energie op. De huizen zijn onderling verbonden en vormen zo een microgrid. Het energieoverschot dat opgewekt wordt, wordt teruggeleverd aan het energienet.

Lees ook: Duurzame wijk pioniert met energie; zelfvoorzienend, delend, as-a-service

Batterijen

Nissan levert voor de wijk niet alleen de deelauto’s, ook de batterijen in de woningen zijn afkomstig van het Japanse concern. De zogeheten xStorage bestaat uit dezelfde batterijen als waar de Nissan Leaf op rijdt. “Deze woningen zijn het tastbare resultaat van onze Nissan Intelligent Mobility-visie. We zetten sterk in op de ontwikkeling van een ecosysteem voor de productie, opslag en het gebruik van duurzame energie voor wonen, werken en rijden”, stelt Koen Maes, algemeen directeur Nissan Benelux.

Andere toepassingen

Het concern plaatste eerder al 148 gebruikte autobatterijen op de Johan Cruijf Arena om het stadion te voorzien van een duurzame energievoorziening. Met een eigen ‘ecosysteem’ wil Nissan nog meer toepassingen voor de batterij laten zien, onder andere als energieleverancier voor huizen. Op het dak van een Amsterdams distributiecentrum plaatste Nissan een groot collectief zonnedak.

De Voorhoutse wijk is ontwikkeld door For Your Energy Freedom (4YEF). De ontwikkelaar verwacht veel van de nieuwe wijk en van de rol van de elektrische auto’s erin. “We verwachten dat bewoners meer zullen kiezen voor gebruik in plaats van bezit – vaak zal een tweede auto overbodig zijn”, zegt Adriaan Harthoorn, CEO van 4YEF.

Bron: Nissan | Afbeelding: Adobe Stock