07-10-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De zonne-energieomvormer van SMA Benelux is de winnaar van de Spirit of Innovation Award 2014. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom.

De omvormer met de aansprekende naam Sunny Boy Smart Energy springt bij op momenten dat meer stroom wordt opgewekt dan een huishouden verbruikt. Het geïntegreerd batterijbeheer zorgt ervoor dat het overschot wordt opgeslagen in de batterij. Wanneer meer stroom nodig is, geeft de accu eerst de opgeslagen hoeveelheid af. Pas daarna schakelt de elektriciteitsvoorziening over op netstroom. De prijs is uitgereikt op de vakbeurs Energie in Den Bosch.

De jury noemt het product innovatief en ‘een belangrijke oplossing voor dé uitdaging van dit moment namelijk de opslag van duurzame stroom'. "Het is het eerste product waarbij een omvormer, batterijbeheerder en batterij geïntegreerd zijn in één toestel", aldus het rapport. De omvormer is leverbaar in een uitvoering van 3,6 kilowatt of 5 kilowatt, en heeft een geïntegreerde lithium-ion accu van 2 kilowattuur.

“Onze omvormer is eenvoudig te installeren, heeft een lange levensduur, zorgt voor een verminderd gebruik van het elektriciteitsnet en optimaliseert het gebruik van de eigen opgewekte zonnestroom”, zegt een woordvoerder van SMA Benelux. "De installaties met opslag maken eindklanten onafhankelijker en belasten het elektriciteitsnet minder.”

Het bedrijf gaat de prijs van € 5000 gebruiken om het product te vermarkten en om zonnestroom onder de aandacht te blijven brengen. Volgens SMA hoort decentrale opslag van zonnestroom bij de volledige omslag naar hernieuwbare energie.

Dit artikel is een gastbijdrage namens het Solar Event. Dit B2B-evenement voor de solarsector vindt plaats tijdens de vakbeurs Energie 2014, van 7 tot en met 9 oktober 2014 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Solliance werkt mee aan het inhoudelijk programma van dit vakevenement. Meer informatie is te vinden via www.energievakbeurs.nl.

Bron: Vakbeurs Energie 2014 | Foto: cco.caltech.edu