08-10-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Henk Kamp van Economische Zaken stelt een definitief besluit over schaliegasboringen uit tot 2016. De boringen waren sinds september 2013 al stopgezet.

Minister Kamp heeft de Tweede Kamer laten weten dat nog gewacht wordt met de beslissing of en waar er in Nederland schaliegas kan worden gewonnen. De bewindsman zou eind dit jaar een beslissing nemen over de vergunningen. Dat is nu uitgesteld tot begin 2016.

Het uitstel is het gevolg van het eerste advies van de Commissie voor de Milieu Effect Rapportage (MER). Het opstellen van het rapport ‘Structuurvisie Schaliegas’ kost meer tijd. Uit de rapportage moet blijken wat de effecten zijn van schaliegaswinning voor het milieu en waar de boringen eventueel kunnen plaatsvinden. De Structuurvisie is vermoedelijk pas eind 2015 gereed.

Volgens het Brabants Dagblad wil het Britse mijnbouwbedrijf Cuadrilla boren in Boxtel en Helvoirt. Ook Haaren wordt genoemd  als mogelijke boorlocatie. Inwoners, gemeentebestuur en provinciebestuur voeren actie tegen de boringen. De bezwaren komen ook uit Duitsland en België, die vrezen voor de kwaliteit van het grondwater. De milieuorganisatie Milieudefensie hoopt dat schaliegas uiteindelijk helemaal niet van de grond komt.

De vergunning van het Limburgse aardoliebedrijf Hexagon Energy voor boringen in de Peelregio blijft van kracht, maar dit bedrijf zal net als Cuadrilla het besluit van de minister moeten afwachten.

Bron: Brabants Dagblad, Omroep Brabant, Omroep Flevoland | Foto: Justin Woolford, via Flickr