23-04-2019 09:36 | Door: Bas Joosse

China heeft in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 5,2 gigawatt aan nieuwe capaciteit voor zonnepanelen beschikbaar gesteld. Dat is ruim veertig procent minder dan de capaciteit in het jaar daarvoor.

Volgens CleanTechnica is de afname vooral te wijten aan het beleid dat de Chinese overheid op dit moment voert. Alleen grote zonneparken die zonder subsidie gebouwd kunnen worden, zijn nog toegestaan. De maatregel is genomen omdat het energienetwerk de hoeveelheid nieuwe zonnepanelen niet aankon. In het eerste kwartaal van 2018 werd nog 9,65 gigawatt beschikbaar gesteld. De 5,2 gigawatt van dit jaar is vooral afkomstig van kleine zonneparken, stelt CleanTechnica.

Nieuw beleid

Al snel na het instellen van de nieuwe regels vroeg een aantal grote Chinese bedrijven de overheid al om de maatregelen terug te draaien. Inmiddels werkt de overheid aan nieuw beleid, waarbij het in sommige provincies verboden wordt om zonnepanelen te installeren, omdat het energienetwerk dat niet aankan. Op andere locaties mogen wel nieuwe zonneparken gebouwd worden als de lokale overheid kan aantonen dat de opgewekte energie ook gebruikt wordt. Volgens het Asia Europe Clean Energy Advisory (AECEA) is het nieuwe beleid niet voor juni klaar. Hierdoor kunnen geplande projecten vertraging oplopen.

Grote speler

Over heel 2018 was China één van de grote spelers op het gebied van hernieuwbare energie. In het land werd vorig jaar 44 gigawatt aan nieuwe capaciteit voor zonne-energie toegevoegd. Een jaar eerder, in 2017, kwam maar liefst 52 gigawatt aan capaciteit online.

Volgens het AECEA kunnen Chinese zonneparken vanaf 2021 zonder subsidie draaien. De komende twee jaar zijn een overgangsperiode. Bloomberg New Energy Finance rekent volgens CleanTechnica op 34 tot 44 gigawatt aan nieuwe capaciteit voor zonnepanelen in 2019.

Bron: CleanTechnica, pv-tech | Afbeelding: Adobe Stock