03-06-2019 09:01 | Door: Bas Joosse

In de Amerikaanse staat Utah wordt een project voor grootschalige opslag van duurzame energie gestart. Met vier soorten energieopslag moet 1.000 megawatt aan energie worden opgeslagen.

De opslag moet Utah naar een CO2-vrij energienet brengen. Het Advanced Clean Energy Storage (ACES) maakt gebruik van vier verschillende opslagtechnieken, stellen ontwikkelaars Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS) en Magnum Development. Volgens MHPS zijn er in het westen van de Verenigde Staten veel plaatsen waar de vraag naar duurzame energie lager is dan dat er wordt opgewekt. Met de opslag wordt voorkomen dat de opgewekte energie verloren gaat. Voor de energievoorziening moet 100 procent groene waterstof gebruikt gaan worden.

150.000 huishoudens

Met de waterstof, grote batterijen, brandstofcellen en Compressed Air Energy Storage (CAES) moeten jaarlijks 150.000 huishoudens van duurzame energie voorzien worden. Bij de laatste techniek wordt het overschot aan wind- of zonne-energie in de vorm van samengeperste lucht opgeslagen onder de grond. In Nederland doet de NAM op dit moment onderzoek naar de toepassingen van CAES.

De energievoorziening in de Verenigde Staten draait nu nog deels op kolencentrales. Voor MHPS is het opslagproject een volgende stap om de energievoorziening CO2-vrij te maken. “De technieken die we nu toepassen, slaan energie op van seconden tot maanden”, stelt Paul Browning, CEO van MHPS America.

Grootste ter wereld

Het opslagproject is volgens de uitvoerende partijen het grootste opslagproject voor hernieuwbare energie ter wereld. Tot nu toe behoorde een opslagbatterij in de Verenigde Arabische Emiraten van 108 megawatt tot één van de grootste projecten ter wereld.

Bronnen: MHPS, NAM | Afbeelding: Adobe Stock