04-06-2019 17:16 | Door: Bas Joosse

Nederland gaat samenwerken met Canada, de Verenigde Staten en de Europese Commissie om de inzet van waterstof en brandstofcel-technologieën te versnellen. De samenwerking richt zich op het coördineren van internationaal beleid.

De deelnemende landen maakten het voornemen afgelopen week bekend op een internationale energieconferentie in Canada. Het initiatief voor de samenwerking komt vanuit Canada, stelt de Amerikaanse staatssecretaris van energie Mark Menezes. “De Verenigde Staten is er trots op om Canada en de andere landen te vergezellen in dit nieuwe initiatief om samen te werken aan waterstof”, stelt Menezes.

De samenwerking gaat zich richten op drie terreinen: het succesvol uitrollen van waterstof in de industrie, het uitrollen van waterstof in de transportsector en het onderzoeken of waterstof een rol kan spelen in de energievoorziening van steden of buurten. Binnen de samenwerking moeten de beperkingen en kansen voor een wereldwijde inzet van waterstof geïdentificeerd worden. 

Nederlandse toepassingen

In Nederland gebeurt al relatief veel op het gebied van waterstof. Op alle drie de onderzoeksterreinen zijn zelfs al stappen gezet. Zo gebruikt kunstmestfabrikant Yara voor de productie van kunstmest in Zeeland waterstof die afkomstig is van chemieconcern Dow. In de transportsector wordt geëxperimenteerd met het gebruik van waterstof in bussen en vrachtwagens. Ook voor de gebouwde omgeving kan waterstof een optie zijn om huizen te verwarmen. In het Zuid-Hollandse Rozenburg onderzoekt energieleverancier Stedin of appartementen verwarmd kunnen worden met waterstof.

Lees ook: Waterstof als duurzaam alternatief? Dit zijn 5 toepassingen

Bron: Energy.gov | Afbeelding: Adobe Stock