13-06-2019 12:24 | Door: Bas Joosse

Het Indianse ministerie van Nieuwe en Hernieuwbare Energie vraagt bedrijven om voorstellen waarbij energie in zwaartekracht wordt opgeslagen. Het ministerie ziet voordelen in deze nieuwe techniek vanwege de snelle reactietijd en de flexibele inzetbaarheid ervan. 

India zet de komende jaren stevig in op hernieuwbare energie. De markt lijkt dat potentieel ook te zien: Voor de aanleg van zonneparken werden de uitgeschreven tenders flink overboden. De komende jaren wil India jaarlijks 40 gigawatt aan duurzame energie toevoegen. Met de nieuwe techniek wil het ministerie voorzien in de opslag van de duurzaam opgewekte energie.

Het ministerie richt zich onder andere op kennisinstituten, industrie en de overheid. Het doel van de uitvraag is om technische kennis hierover te ontwikkelen en uiteindelijk een prototype te ontwikkelen. Dat prototype moet commercieel ingezet kunnen worden. De voorstellen zullen eerst getoetst worden door een onafhankelijke commissie.

Brits-Nederlands initiatief

Het Britse bedrijf Gravitricity ontwikkelt op dit moment een soortgelijk systeem, waarbij een groot gewicht in een oude mijnschacht energie moet opwekken. Door het gewicht te laten zakken of op te hijsen, wordt energie opgeslagen of komt het juist vrij. Voor het project werkt Gravitricity samen met het Nederlandse bedrijf Huisman, dat actief is in de olie- en gasindustrie.

Gravitricity - versatile, long-life energy storage from Neil Davidson on Vimeo.

Bronnen: CleanTechnica, Gravitricity, Ministry of New and Renewable Energy  | Afbeelding: Adobe Stock