14-06-2019 17:02 | Door: Bas Joosse

Om de capaciteit van hernieuwbare energie te vergroten, wil Dubai zonnepanelen in de Perzische Golf leggen. Het emiraat roept consultants op om voorstellen in te dienen waarmee drijvende zonnepanelen gerealiseerd kunnen worden. 

Met een request for proposal worden consultants gevraagd om de haalbaarheid van drijvende zonnepanelen te onderzoeken en onderzoeken te doen naar de milieu-impact. Hoe groot de plannen met de drijvende zonnepanelen zijn, is niet duidelijk.  

De wereldbank becijferde vorig jaar nog in een rapport dat drijvende zonnepanelen goed waren voor een capaciteit van 1,1 gigawatt. Op diverse plaatsen in de wereld worden drijvende zonneparken aangelegd.  

Lees ookDrijvende zonneparken goed voor 1,1 gigawatt: 6 projecten op een rijtje 

Dubai werkt al langere tijd aan duurzame manieren om energie op te wekken. In 2030 moeten op alle gebouwen zonnepanelen liggen. Voor de energievoorziening wordt ook een groot zonnepark gebouwd met een capaciteit  van 1.000 megawatt; uiteindelijk moet dit uitgebouwd worden naar 5.000 megawatt. Naast dit zonnepark komt een fabriek die groene waterstof moet produceren uit de energie die de zonnepanelen opwekken.  

Veel investeringen

Dubai zet de komende jaren fors in op duurzame energie. De regering reserveerde in 2017 $ 653 miljoen om te investeren in de verduurzaming van het land.  In 2050 wil het emiraat 75 procent van alle energie uit duurzame bronnen halen.

Naast duurzame energie steekt Dubai ook veel geld in duurzamere mobiliteit. Zo wordt het emiraat een proeftuin voor de Hyperloop en kunnen eigenaren van elektrische auto's hun voertuigen tot het einde van dit jaar gratis bijladen. 

Nederlandse kansen 

De verduurzaming in Dubai biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, stelde consul-generaal Hans Sandee eerder in een interview met DuurzaamBedrijfsleven.  Sandee denkt daarbij aan bedrijven die actief zijn op het gebied van zonnepanelen, landscape design, afvalverwerking of bedrijven die afval omzetten in energie.  

 

 

Bron: Dubai Electricity and Water Authority | Afbeelding: Adobe Stock