20-10-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Investeerders in het Verenigd Koninkrijk zijn op zoek naar financiering voor een ambitieus project om zonne-energie uit Noord-Afrika te importeren.

Op basis van deze investeringen is het de bedoeling om in 2018 tot 2,5 miljoen Britse huizen te voorzien van zonne-energie uit Tunesië. Het betrokken bedrijf, TuNur, zegt reeds € 10 mln aan de ontwikkeling van het zonnepark te hebben uitgegeven.

Het TuNur Project is gebaseerd op het gebruik van geconcentreerde zonne-energie technologie (CSP), waardoor het bedrijf een deel van de opgewekte energie kan opslaan. Het bedrijf stelt dat de elektriciteitsvoorziening hierdoor zeker is, en ongeveer 20 procent goedkoper dan lokale bronnen, zoals bijvoorbeeld offshore windenergie.

Een eerder initiatief uit Duitsland voor grootschalige zonneprojecten in Noord-Afrika, Desertec, had € 400 mrd nodig. Ondanks meerdere partners bleek dit bedrag een grote horde te zijn voor het project, met als resultaat dat de meeste vroeg ingestapte aandeelhouders besloten hebben te stoppen. Dit weerhoudt Kevin Sara, chief executive officer van het Tunur Project er niet van om het project door te zetten: “We zijn in staat om koolstofarme elektriciteit te leveren aan het Verenigd Koninkrijk die goedkoper is dan offshore windenergie of kernenergie – we vragen alleen maar om de kans om het te laten zien."

Bron: BBC | Foto: Green Prophet via Flickr.