30-07-2012 09:56 | Door: Lotte Gerritsen

Bedrijven geleidelijk eigenaar laten worden van hun eigen, duurzame energievoorziening. Dat is het succesmodel van BAS Energie. “Wij spelen een heel nieuw spel”.

Vergelijk het met een hypotheek – een annuïteitenhypotheek, om precies te zijn. Elke maand betaal je een vast bedrag. Langzamerhand betaal je steeds minder rente en steeds meer aflossing. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost en ben je eigenaar van het huis.

BAS Energie speelt hetzelfde spel, maar dan met duurzame energie. “BAS stelt energiegebruikers in staat om eigenaar te worden van hun energievoorziening. Zodat deze niet meer geld kost maar geld oplevert,” zegt Arash Aazami, oprichter van BAS.

Bij BAS betalen bedrijven een vast bedrag per maand dat nooit hoger is dan bij hun oude leverancier. Vervolgens kijkt BAS op welke energiekosten bezuinigd kan worden, zonder dat de klant in hoeft te boeten op comfort. De besparingen worden geïnvesteerd in het verbeteren en verduurzamen van de energiehuishouding.

Na een termijn van tien tot twintig jaar kan de klant geheel zelf voorzien in zijn energiehuishouding en heeft hij zijn energie dus ‘afbetaald’. “Het is eigenlijk heel logisch.”

Giga roofbouw gepleegd

Op basis van deze methode wil BAS zo veel mogelijk bedrijven van grijze naar groene energie laten overgaan. “We moeten zo snel mogelijk van het gebruik van fossiele brandstoffen afstappen”, vertelt Aazami. “We hebben de afgelopen jaren giga roofbouw gepleegd op alle bronnen die we hebben. Veel harder dan de aarde kan bijbenen.”

Aazami noemt de mate waarin onze maatschappij afhankelijk is van energie “eigenlijk heel eng”. Met deze gedachte als uitgangspunt probeert BAS klanten in staat te stellen uit de “fuik” van fossiele energie te komen.

We hebben de afgelopen jaren giga roofbouw gepleegd op alle bronnen die we hebben. Veel harder dan de aarde kan bijbenen.

Het model werkt. Sinds de start in 2010 is het bedrijf gegroeid tot twintig man en heeft het zo’n duizend klanten verworven, van de provincie Utrecht tot detailhandel, zorginstellingen en vastgoedondernemingen.

Een nieuw spel

BAS is nog niet bekend bij het grote publiek en de meeste klanten zijn via mond-tot-mondreclame bij het bedrijf gekomen. “We hebben de eerste twee jaar onder de radar geopereerd”, vertelt Aazami. “We zijn echt opnieuw begonnen met het ontwerpen van een energiebedrijf. Nu zijn we op het punt gekomen om onszelf bekender te maken.”

BAS loopt echter nog tegen verschillende problemen aan, met name wat betreft regelgeving. De Energiekamer van de NMa houdt het toezicht op de netbeheerders op de elektriciteitsmarkt, maar denkt volgens Aazami te veel volgens centralistische lijnen. “Wij spelen een heel nieuw spel, dus hebben we ook nieuwe regels nodig”, zegt hij. “De wetgeving is nog niet klaar voor het feit dat mensen in hun eigen energiebehoeften gaan voorzien.”

Is de lange terugverdientijd geen horde? “We merken dat dat wel meevalt. Dit is één van de weinige producten waar je direct profijt van hebt en waarbij die terugverdientijd er minder toe doet,” zegt Aazami. “Een huis heeft ook een hele lange terugverdientijd. Maar iedereen koopt er wel één.”

Wij spelen een heel nieuw spel, dus hebben we ook nieuwe regels nodig.

Toekomstplannen

In de nabije toekomst staat BAS niet alleen voor een energiebedrijf, maar voor een beweging naar een duurzame en goede energievoorziening, hoopt Aazami. “Wij zullen onze concurrenten ook in het zadel helpen en hopen dat er twintig à dertig bedrijven per land zijn die op deze manier gaan werken. Dan kun je de markt gaan omkiepen.”