27-07-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een groep van bijna 400 veteranen van de Amerikaanse marine roept hun Congres op niet te korten op het onderzoeksbudget naar biobrandstoffen.

Het Congres wil bezuinigen op het onderzoek naar biobrandstoffen dat wordt uitgevoerd door het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Maar een groot aantal voormalige hoge officieren is het hier niet mee eens, zo lieten zij meerdere landelijke kranten weten middels een ingezonden brief.

Terugdringen energieafhankelijkheid

Een belangrijke reden dat deze veteranen zich uitspreken voor investeringen in, en onderzoek naar, biobrandstoffen is omdat het de afhankelijkheid van Amerika van buitenlandse olie doet verminderen. Essentieel omdat de oorlogen die de VS in de laatste 20 jaar heeft gevoerd elke keer voortkwamen uit die olieafhankelijkheid, aldus de veteranen.

Sceptische Republikeinen

Republikeinse congresleden willen de financiering voor het onderzoek naar biobrandstoffen staken. Volgens de Republikeinen is het onderzoek van de marine naar biobrandstof pure geldverspilling. Senator John McCain denkt dat het niet mogelijk is de productie en het gebruik van biobrandstoffen rendabel te maken. Volgens Congreslid Forbes heeft het leger meer behoefte aan schepen, vliegtuigen en ander materieel dan aan groene brandstof.

Als de Republikeinen hun zin krijgen is dat niet alleen een tegenslag voor de marine, maar ook voor de biobrandstof industrie die het moeilijker zal krijgen in de concurrentie met fossiele brandstoffen.

Amerikaanse marine katalysator innovatie

De Amerikaanse marine is niet alleen de grootste afnemer van biobrandstoffen in de Verenigde Staten, het is ook een grote investeerder in die sector. In de afgelopen drie jaar heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie meer dan een miljard dollar geïnvesteerd in onderzoek naar biobrandstoffen.

In 2009 benadrukte Admiraal Cullom dat de marine de wens had om alle fossiele brandstoffen op termijn te vervangen door biobrandstoffen. Belangrijkste argumenten hierbij zijn kostenbesparing, vermindering van afhankelijkheid van buitenlandse olie, promotie van Amerikaanse innovatie en het streven naar een meer stabiele prijs voor brandstoffen.

Bron: Reuters

Foto: An Honorable German