27-08-2019 10:33 | Door: Bas Joosse

De Schotse regering steekt miljoenen Britse ponden in een drijvende centrale voor getijdenenergie. De Orbital O2 2MW is volgens de regering de krachtigste drijvende getijdenturbine ter wereld en moet 1.700 huishoudens van energie kunnen voorzien.

Met de drijvende installatie van 72 meter lang moet 2 megawatt aan energie opgewekt worden. Doordat de turbinebladen 360 graden gedraaid kunnen worden, kan meer energie opgewekt worden. Getijdenenergie vormt in Schotland al langer een belangrijke bron van energie. Een aantal jaren geleden bestempelden onderzoekers van Oxford en Edinburgh University de getijdenstromen rond Schotland als ‘de beste ter wereld op het gebied van energieopwekking.’

“We geloven dat getijdenenergie niet alleen een belangrijke rol kan spelen in ons eigen energiesysteem in de  toekomst; het heeft ook veel exportpotentieel. Deze subsidie helpt om de getijdentechnieken een stap dichter bij commerciële ontwikkelingen te krijgen”, stelt energieminister Paul Wheelhouse. De regering investeert een bedrag van £ 3,4 mln in het project.

In onderstaande video wordt de techniek van de getijdencentrale uitgelegd:

Nederlandse projecten

Getijdenenergie slaat niet alleen in Schotland aan. In Zeeland wordt een testcentrum voor getijdenenergie gebouwd; dat moet nog dit jaar opengaan. In Indonesië mag het Nederlandse bedrijf Tidal Bridge een grote getijdencentrale en brug bouwen. Met de centrale moeten 100.000 huishoudens van energie voorzien gaan worden.

In een podcast van DuurzaamBV Radio sprak Eric van den Eijnden, CEO van Tidal Bridge, eerder uitgebreid over de ambitieuze plannen van zijn bedrijf. Beluister de podcast hier:

Bronnen: Scottish Government, Tidal Bridge, Orbital Marine Power | Afbeelding: Adobe Stock