17-09-2019 09:18 | Door: Bas Joosse

Levensmiddelengigant Unilever wil in 2030 volledig CO2-neutraal werken. Eén van de manieren om dat te doen, is volledig gebruikmaken van groene energie. Dat punt is inmiddels bereikt: op vijf continenten draaien de fabrieken, magazijnen en datacenters van het concern op hernieuwbare energie.

Het Brits/Nederlandse bedrijf maakt voor een groot deel van de groene energie gebruik van zogeheten power purchase agreements (PPA's), waarbij afspraken gemaakt worden over de hoeveelheid energie en de prijs die daarvoor betaald wordt. Van alle energie wordt 38 procent via een PPA geleverd. In Nederland wordt onder andere windstroom van Eneco gebruikt.

Lees ook: DNV GL: groei hernieuwbare energie leidt tot grotere prijsrisico’s

Groene stroom certificaten

Op plaatsen waar geen PPA’s afgesloten kunnen worden, vergroent Unilever de energie met het inkopen van certificaten of garanties van oorsprong. Hiermee kan worden aangetoond hoe de energie opgewekt is. Volgens Unilever kostte het bereiken van de 100-procentscore per saldo geen extra investeringen. Het bedrijf bespaarde geld met de PPA’s; dat geld is ingezet om extra kosten te dekken.

“De klimaatcrisis is één van de grootste uitdagingen waar we voor staan”, stelt Marc Engel, chief supply chain officer bij Unilever. “Natuurlijk is er meer werk te doen, maar we hopen dat onze aankondiging van vandaag tot meer actie zal leiden en zal bewijzen dat het mogelijk is om de klimaatcrisis te bestrijden en de opwarming van de aarde op 1,5 graad Celsius te houden. Hernieuwbaar is te doen”, legt hij uit.

Energiebesparing

Om in 2030 CO2-neutraal te kunnen werken, bespaart Unilever al langere tijd veel energie. Het energieverbruik van het concern ligt inmiddels 28 procent lager dan in 2008. In 18 landen wordt de benodigde groene energie opgewekt door zonnepanelen.

Naast het duurzaam opwekken van energie doet Unilever meer aan duurzaamheid. Zo zet het concern voor negen merken in op navulbare verpakkingen te creëren. Daarbij worden onder andere glas en aluminium als materiaal gebruikt.

Bron: Unilever | Afbeelding: Adobe Stock