30-07-2012 11:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe zonnecel met futuristische kwantumdots heeft een nieuw wereldrecord gevestigd. De zonnecel is 37 procent efficiënter dan vergelijkbare cellen.

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om zonnecellen met kwantumdots te ontwikkelen die 7 procent van het zonlicht omzetten in energie. Dit is een doorbraak en wereldrecord, aangezien dit een verbetering van 37 procent van het vorige record betekent.

Vergeleken met ‘gewone’ zonnecellen, die zo’n 17 procent van het zonlicht omzetten in energie, lijkt dit niet speciaal. Zonnecellen met kwantumdots zijn, echter, veel goedkoper dan deze ‘gewone’ zonnecellen.

Kwantumdots

Kwantumdots zijn halfgeleiders van enkele nanometers groot. Een voordeel is dat ze ervoor kunnen zorgen dat ál het zichtbare en onzichtbare zonlicht wordt omgezet in energie.

‘Gewone’ zonnecellen kunnen slechts enkele golflengtes van het licht opvangen, terwijl een kwantumdot-zonnecel gevoelig is voor meerdere zonnecellen. Dit zorgt voor een hoger rendement van de zonnecel.

Daarnaast kost het weinig om kwantumdots op grote schaal te produceren. De productie van kwantumdots is ongeveer net zo goedkoop als de productie van inkt. In de toekomst kunnen zonnecellen tegen dezelfde prijs als kranten in grote hoeveelheden worden geprint.

Goedkoop en efficiënt

Onderzoek naar zonnecellen met kwantumdots was al aan de gang. De Amerikaanse onderzoekers hebben de vorige poging verbeterd met een toename in efficiëntie van 37 procent. Hiervoor hebben ze de dichtheid van kwantumdots vergroot, zodat er zoveel mogelijk licht geabsorbeerd wordt.

De onderzoekers blijven doorgaan om de efficiëntie van de zonnecel te verhogen. Ze willen aantonen dat het mogelijk is om goedkope, efficiënte zonnecellen te ontwikkelen.

Bron: University of Toronto

Foto: pfüll