12-11-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Investeringen in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie leveren tien keer meer banen op dan investeren in de fossiele sector.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van onderzoeksbureau UK Energy Research Centre (UKERC). Het bureau keek naar vijftig eerdere onderzoeken over het verband tussen investeringen in hernieuwbare energiebronnen en werkgelegenheid in de Verenigde Staten, Europa en China.

Voor het opwekken van één gigawattuur aan hernieuwbare energie is één voltijdbaan nodig. Voor dezelfde hoeveelheid aan fossiele brandstoffen is slechts een tiende fte nodig. Will Blyth van Oxford Energy Associates, die het tweejarig onderzoek heeft geleid, zegt: "Bij een herstellende economie, zoals nu, is het een uitdaging voor de overheid om door middel van een energietransitie bij te dragen aan de gestelde klimaatdoelen." Volgens Blyth is dat een reden om te investeren in hernieuwbare energietechnologieën en efficiëntiemaatregelen.

De opstellers van het rapport benadrukken dat het creëren van banen in de groene energiesector niet een doel op zich is, maar een bijkomstigheid op weg naar economische stabiliteit en de gestelde klimaatdoelen. Europa telt 3,4 miljoen banen in de groene energiesector. Dat is 1,7 procent van alle betaalde banen in de EU. In Nederland nam het aantal arbeidsplaatsen in de hernieuwbare energiesector van 2008 tot 2013 toe met 24 procent.

Bron: edie.net | Foto: Image Library, via Flickr