12-11-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers zijn erin geslaagd de productie van biogas te verdrievoudigen door toevoeging van nanodeeltjes ijzer in biomassavergisters.

Dat meldt het Catalan Institute of Nanoscience and Nanotechnology en de Universitat Autònoma de Barcelona.

Bacteriën in vergistingstanks zetten biomassa om in methaan. Daarvoor hebben ze ijzer-ionen nodig. Maar de bacteriën zijn behoorlijk gevoelig voor de hoeveelheid ijzer. Bij een te hoog ijzergehalte gaan ze dood, terwijl de omzetting stilvalt bij een te lage concentratie. Daardoor wordt volgens de Spaanse onderzoekers in de meeste biomassavergisters slechts 30 tot 40 procent van de biomassa omgezet in biogas.

De wetenschappers hebben nu een techniek ontwikkeld om bacteriën in een vergister heel precies te 'voeren'. Daarvoor gebruikten ze nanodeeltjes ijzeroxide, die ook erg gevoelig zijn voor de concentratie ijzer in hun omgeving. Als het ijzergehalte laag is, laten de deeltjes ijzer-ionen los. Als de concentratie te hoog is, houden de nanodeeltjes de ijzer-ionen juist vast.

 

Afstemmen

 

Door de grootte van de nanodeeltjes precies af te stemmen, was de concentratie ijzer constant op het optimale niveau te houden. De bacteriën gingen daardoor zoveel efficiënter hun werk doen dat de productie met 200 procent omhoogschoot. De onderzoekers boekten al goede resultaten met de methode in kleine biomassavergisters. De uitdaging is nu om het principe op te schalen naar veel grotere vergistingsinstallaties.

Bron: Universitat Autònoma de Barcelona | foto: Som Energia Cooperativa, via Flickr