14-11-2011 13:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De kosten van onshore windenergie zullen in 2016 hetzelfde zijn als de kosten van energie uit fossiele brandstoffen. Sinds 1984 is de prijs voor windenergie met 14 procent per jaar gedaald. Deze trend zal zich de komende jaren voortzetten, blijkt uit analyse van Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Een belangrijke factor van de prijsdaling is schaalvergroting, dat ervoor zorgt dat de kosten voor productie, onderhoud en andere operationele kosten steeds lager worden. Ook hebben technische verbeteringen en het groter en hoger worden van de turbines op het land er voor gezorgd dat het opwekkingsrendement met 35 procent is toegenomen.

Door deze ontwikkelingen is de prijs van windenergie van €200 per megawattuur afgenomen naar €52 per megawattuur. Daarmee is windenergie nu nog maar zes euro per megawattuur duurder dan een traditionele gasturbine.

BNEF stelt dat wanneer de indirecte kosten voor CO2-uitstoot bij de fossiele energie zouden worden berekend, de kosten zelfs gelijk zijn.

In het onderzoek staat dat in de komende vijf jaar de prijs van onshore windmolens met 12 procent zal blijven dalen. Hierbij gaan ze ervan uit dat de prijs van fossiele brandstoffen niet zal stijgen, terwijl dat wel de verwachting is. Ook beweren ze dat de beste windparken ter wereld nu al energie produceren die zonder subsidie een gelijke prijs heeft als energie afkomstig van kolen, gas en kernreactors.

“In de komende jaren zal de wereld wakker worden en zien dat wind goedkoper is dan gas,” aldus analist Justin Wu van BNEF.

Bron: Business Green

Foto: L.J. Hettema