31-07-2012 09:32 | Door: Lotte Gerritsen

Afgelopen week diende een Europese delegatie zonne-energiebedrijven een klacht in tegen de Chinese industrie, die zonnepanelen tegen stuntprijzen op de Europese markt dumpt. 

De delegatie heeft zich verenigd onder de naam EU ProSun en bestaat uit zo’n 25 Europese zonne-energiebedrijven uit Italië, Spanje en Duitsland, die naar eigen zeggen de meerderheid van de Europese zonne-energiemarkt vertegenwoordigen. EU ProSun verdenkt de Chinese overheid ervan de productie van zonnepanelen te subsidiëren.

Chinezen dumpen illegaal producten beneden de productieprijs.
“Wij geloven erg in de toekomst van zonne-energie in Europa”, zegt Milan Nitzschke, voorzitter van EU ProSun en woordvoerder bij het Duitse zonne-energiebedrijf Solarworld AG. “Daarom hebben we de Europese Commissie deze week officieel verzocht om oneerlijke handelspraktijken van Chinese zonne-energieproducenten te onderzoeken.”

Toegenomen Chinese concurrentie

Volgens Nitzschke heeft China binnen een paar jaar meer dan 80 procent van de Europese zonne-energiemarkt overgenomen. “Europese producenten hebben de beste zonne-energietechnologieën in de wereld, maar worden verslagen op hun thuismarkt doordat Chinezen illegaal producten dumpen beneden de productieprijs.”

In 2011 werd bijna 60 procent van de Chinese export in zonne-energieproducten naar de EU vervoerd. Deze export had een waarde van €29,5 mrd. Hiermee had China een marktaandeel van 68 procent, tegenover 11,5 procent voor de EU. In 2009 waren de aandelen nog respectievelijk 40 en 19 procent. Door de toegenomen Chinese concurrentie zijn de prijzen van zonnepanelen gehalveerd en zijn meer dan een dozijn grote bedrijven failliet gegaan.

Reacties uit China

Wang Yiyu, strategisch directeur bij het Chinese zonne-energiebedrijf Yingli Solar, noemt de zaak “oneerlijk en ongegrond. Als de EU het onderzoek lanceert, dan kan dat de Chinese zonne-energie industrie fataal worden. Het kan een enorme handelsoorlog tussen China en de EU ontketenen, resulterend in grote verliezen voor beide partijen.”

Jerry Stokes is Europees directeur bij het Chinese Suntech, het grootste zonne-energiebedrijf ter wereld. “We hopen dat de Europese Commissie inziet dat protectionistische maatregelen de gehele Europese zonne-energie industrie kunnen schaden en dat een misplaatste handelsoorlog jaren van progressie kunnen ondermijnen.”

Als de EU het onderzoek lanceert, dan kan dat de Chinese zonne-energie industrie fataal worden.
EU ProSun roept de Europese Commissie op tot een onderzoek. De Commissie heeft 45 dagen om te besluiten of de kwestie onderzocht zal worden.

Bron: Euractiv Foto: Tuija