15-11-2014 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Drie nieuwsberichten die u niet mag missen. In drie keer 30 seconden. Iedere zaterdag presenteert DuurzaamBedrijfsleven.nl de best gelezen verhalen. Over innovatie, een doorbraak in duurzaam ondernemen en opvallend nieuws.

 

1. Grote verschillen in milieu-impact zonnepanelen

 

Het wereldwijde geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen neemt ieder jaar toe. De productie van die panelen heeft ook een milieu-impact. De Solar Scorecard laat zien welke bedrijven de meest duurzame zonnepanelen leveren.

De Solar Scorecard is een inventarisatie van de voetafdruk van 37 grote producenten van zonnepanelen. De concerns zijn onder meer beoordeeld op veiligheid op de werkvloer, het gebruik van grondstoffen uit conflictgebieden, recycling, CO2-uitstoot en water- en elektriciteitsverbruik.

Meer weten? Lees verder.

 

2. Kalk drinkwaterbedrijven grondstof voor Desso

 

De Waalwijkse tapijtfabrikant Desso gaat een samenwerking aan met drinkwaterbedrijven om kalk te upcyclen voor de productie van tapijttegels.

Het concern verwacht jaarlijks 20 miljoen kilo kalk af te nemen en heeft onlangs een nieuwe collectie al met het gerecyclede materiaal gelanceerd. In samenwerking met Reststoffenunie, een vereniging van drinkwaterbedrijven, heeft Desso een manier gevonden voor het upcyclen van kalk, die afkomstig is van de drinkwaterbedrijven Brabant Water en WML (Water Maatschappij Limburg). De kalk is positief gedefinieerd volgens de Cradle to Cradle-criteria. De grondstof wordt nu ingezet voor de productie van Desso-tapijttegels met een tapijtrug die volledig recyclebaar is in het eigen productieproces van Desso.

Meer weten? Lees meer.

 

3. Duurzame beleggingen in de lift

 

In 2013 groeide het door Nederlandse particulieren geplaatst vermogen in duurzame spaarproducten en beleggingsfondsen met 11 procent, tot een omvang van € 25,1 mrd.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar duurzaam sparen en beleggen van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) dat donderdag is gepubliceerd. De groei wordt volgens de VBDO in belangrijke mate gestimuleerd door toename van het aantal duurzame beleggingsproducten.

Meer weten? Lees verder.