17-11-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Verenigde Staten zijn de grootste producent ter wereld van elektriciteit afkomstig uit windparken. Dat meldt de American Wind Energy Association (AWEA).

Volgens het rapport van de AWEA is het geïnstalleerde vermogen aan windparken in China met 90 gigawatt weliswaar hoger, maar ligt de elektriciteitsproductie 20 procent lager. Over 2013 produceerden de Amerikaanse windparken 167 terawattuur. Daartegenover stelde China 138 terawattuur. In september dit jaar telden de Verenigde Staten 46.600 windmolens met een geïnstalleerd vermogen van ruim 62 gigawatt. Nog eens 13,6 gigawatt is aanbouw.

De grotere efficiëntie is het gevolg van een betere infrastructuur en ander financieringsmodel. Bijna alle Amerikaanse windparken zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. In China is de groei van de sector zo snel gegaan, dat het elektriciteitsnet de toevoer niet aankan. Veel nieuw bijgebouwde capaciteit heeft geen netaansluiting.

Amerikaanse elektriciteitsbedrijven worden door de klant afgerekend op de geleverde stroom. In Power Purchase Agreements (PPA) betalen grote concerns als Microsoft alleen voor de elektriciteitsproductie. Ook de federale belastingvoordelen zijn gebaseerd op de prestaties die een windpark de eerste tien jaar levert, niet op het geïnstalleerde vermogen. Het Chinese subsidiesysteem beloont de bouw en installatie van windparken en niet de opbrengst.

In 2013 was 5 procent van de Amerikaanse elektriciteitsproductie afkomstig uit windenergie, schrijft de AWEA. Daarmee bediende de windenergiesector 15,5 miljoen Amerikaanse huishoudens.

Bron: AWEA, WindPower Monthly | Foto: NREL