31-07-2012 11:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse supermarktketen Walmart verwacht zijn zonne-energiecapaciteit voor het eind van het jaar uit te breiden naar 90 megawatt. Daarmee steekt het Apple en IKEA de loef af.

Het grootste detailhandelconcern ter wereld heeft 4522 supermarkten in de VS en wil dat 1000 daarvan voor 2020 draaien op zonne-energie. Op dit moment heeft Walmart meer dan 150 zonne-energieprojecten in de VS die in totaal voor 62 megawatt energie zorgen. Daar moeten voor het eind van het jaar nog 100 projecten bijkomen, waardoor de capaciteit van de zonnepanelen op 90 megawatt komt te staan.

Economisch haalbaar

“We willen laten zien dat het gebruik van hernieuwbare energie economisch haalbaar is voor bedrijven”, zegt Marty Gilbert, Walmart’s energiedirecteur. Naast zonne-energie heeft Walmart ook projecten in brandstofcellen en windturbines. In totaal haalt Walmart 4 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen.

“We proberen aan te tonen dat het gebruik van hernieuwbare energie, niet alleen goed is voor duurzaamheid, maar dat het ook zakelijk zinvol is”, legt Gilbert uit. Hij verwacht dat wanneer de volumes van hernieuwbare energie toenemen, de prijs van de technologieën zal zakken. “Prijzen voor zonnepanelen, brandstofcellen en tot een bepaalde hoogte windturbines naderen grid parity.”

We proberen aan te tonen dat het gebruik van hernieuwbare energie, niet alleen goed is voor duurzaamheid, maar dat het ook zakelijk zinvol is.Marty Gilbert, energiedirecteur Walmart

Het concern bekijkt per winkel in hoeverre hernieuwbare energie economisch haalbaar is. “Elke winkel wordt individueel geanalyseerd”, zegt Gilbert.

Andere concerns

Ook andere grote bedrijven investeren in zonne-energieprojecten. Zo bouwt Apple een zonnepark van 20 megawatt en een brandstofcelsysteem van 5 megawatt om in de energie te voorzien van een datacentrum in North Carolina.

IKEA heeft zonne-energieprojecten op 26 Amerikaanse locaties en wil er nog 13 installeren, met een totale capaciteit van 38 megawatt.

Bron: Bloomberg

Foto: Walmart