01-08-2012 10:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Alcatraz Island, dat tot 1963 één van ’s werelds meest beruchte gevangenissen huisvestte, is overgegaan op zonne-energie.

Het beroemde eiland in de baai van San Francisco gebruikte voorheen ruim 7500 liter diesel per week om elektriciteit op te wekken. Inmiddels is een zonne-energiesysteem van 307 kilowatt geïnstalleerd, dat in 60 procent van de energiebehoefte van het eiland kan voorzien.

Zonnepanelen

Het dak van het grootste celgebouw, waar ooit gevaarlijke criminelen zoals Al Capone gevangen zaten, wordt nu gebruikt voor zonnepanelen. De bouw van het systeem werd mogelijk gemaakt door een overheidssubsidie van $3,6 mln (€2,9 mln).

Daarnaast zorgen de dalende kosten voor technologie op het gebied van zonne-energie en toenemende dieselprijzen voor een gunstig kostenplaatje. Voorheen kostte de elektriciteit op het eiland $0,76 (€0,62) per kilowattuur. Nu is dat $0,71 (€0,58), inclusief de kosten voor het bouwen van het systeem.

Obstakels

Toch waren er obstakels tijdens de energietransitie. Zo waren er zorgen over het behoud van de historische plek. Actiegroepen wilden geen zichtbare zonnepanelen. Uiteindelijk zijn minder zichtbare zonnepanelen aangeschaft.

De 1,4 miljoen bezoekers die het eiland jaarlijks bezoeken zullen voortaan niet alleen de geschiedenis van de gevangenis te horen krijgen, maar krijgen ook informatie over groene energie. Daarnaast worden tochtjes naar het eiland aangeboden op hybride ponden die energie halen uit windturbines en zonnepanelen aan boord.

Bron: Clean Technica

Foto: ceejay-24